main logo
292

Sandu: Tragediile colective din secolul trecut nu trebuie să se mai repete

Tragediile colective petrecute secolul trecut, cum ar fi gulagurile, lagărele de concentrare, holocausturile, deportările și foametea colectivă, nu trebuie să se mai repete niciodată.

Sandu: Tragediile colective din secolul trecut nu trebuie să se repeteFoto: ipn.md

În discursul susținut la evenimentele de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, prim-ministrul Maia Sandu a mai precizat că toate aceste regimuri trebuie tratate la fel, ca regimuri antiumane, transmite Știri.md cu referire la IPN.

După ce drapelul Republicii Moldova a fost arborat în bernă și cei prezenți la evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale au păstrat un moment de reculegere, în discursul ținut în fața celor prezenți prim-ministrul a spus că „nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste au semănat ură și au folosit oamenii pentru a atinge scopurile meschine ale unor conducători fanatici”.

Maia Sandu a declarat că aceste regimuri au pus în pericol întreaga civilizație, pentru că au desconsiderat viața omului ca valoare supremă. 

„Guvernul Republicii Moldova dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale, întemeiate pe spiritul de toleranță și respect reciproc”, a declarat Maia Sandu, care a mai menționat că Guvernul pe care îl conduce își dorește ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască în pace și armonie și să se solidarizeze, indiferent de etnie și opțiune politică, împotriva încălcării drepturilor omului.

Vicepremierul Andrei Năstase a declarat că instituirea de către Guvern a Zilei comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare reprezintă o modestă reparație istorică față de cei care au avut de suferit de pe urma crimelor comise în numele unor ideologii dezumanizante. 

„Nazismul și stalinismul deopotrivă, au distrus vieți, familii, destine și au lăsat traume în sufletele supraviețuitorilor”, a spus Andrei Năstase. 

„Datorăm victimelor tiraniei, dar și copiilor noștri, să le amintim mereu de dezumanizarea pe care au adus-o dictaturile secolul trecut și sub ale căror bocanci a suferit acest pământ”, a mai spus vicepremierul. 

Guvernul a declarat ziua de 23 august – Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. 

Premierul Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa și seara, la ora 20.00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate, să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării