main logo
17595

Sandu: Prognoze sumbre. Recomandăm starea de urgență de 2 săptămâni

Situația devine tot mai gravă, iar prognozele sunt sumbre. Riscăm să avem un număr tot mai mare de îmbolnăviri și decese. Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Sandu: Prognoze sumbre. Recomandăm starea de urgență de 2 săptămâni

Astfel, șeful statului a anunțat că se recomandă declararea stării de urgență timp de 2 săptămâni în R. Moldova, transmite Știri.md.

„Au fost atenționări dure din partea experților: pierderile săptămânale ale țării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin cu cetățeni și că trebuie să luăm decizii pentru a încetini răspândirea virusului. Am avut și poziții politice mai maleabile din partea celor care se tem că acțiunile hotărâte ar putea fi nepopulare. Poziția Președinției e că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă”, a declarat președintele țării, care cere accelerarea vaccinării în țară.

Astfel, Guvernului i se recomandă ca, în termen de 3 zile, să vină cu lista de restricții, activitățile și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate pentru a fi prezentată Parlamentului.

„Recomandăm compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patentă, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puţin 1.000 de lei pe săptămână, simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer şi de aplicare la indemnizația de șomaj în termen de trei zile”, a remarcat Sandu.

„Se recomandă, numirea în regim de urgență a secretarilor de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, precum şi desemnarea conducerii Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică. Totodată, să fie modificată componența Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, cu includerea epidemiologilor, virusologilor şi medicilor, cu activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizelor și crearea unei celule de comunicare strategică și combaterea activă a știrilor false despre pandemie”, a declarat Maia Sandu.

„Dragi cetățeni, în fiecare zi pierdem oameni dragi: bunici, artiști, medici, oameni care aduc valoare acestei țări. Suntem în această criză împreună și depindem unii de alții. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea și puterea să ieșim din criză cu capul sus, solidari, demni, uniți în fața acestui pericol”, a conchis Maia Sandu.

Știri.md precizează că unii experți din Republica Moldova au recomandat decretarea unui lockdown în țară pentru a întrerupe răspândirea comunitară a virusului, după explozia de noi infectări.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării