main logo
479

Sănătatea copiilor: Argumente Pro şi Contra vaccin

Anual, în lume, peste trei milioane de copii mor din cauza maladiilor contagioase, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sănătatea copiilor: Argumente Pro şi Contra vaccin

În R. Moldova, aceste maladii reprezintă a doua cea mai frecvent întâlnită boală la copiii de până la 17 ani, după bolile aparatului respirator. Doar în 2016, la fiecare 1000 de copii au fost înregistrate 50 de cazuri de boli infecţioase, potrivit Biroului Naţional de Statistică, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Focarul de rujeolă, infecţie virală contagioasă, înregistrat în R. Moldova, s-a soldat, de la începutul anului 2018 până în septembrie, curent, cu 281 cazuri de îmbolnăvire, arată datele Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS).

Autorităţile din sănătate susţin că focarul de rujeolă s-a extins din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei maladii fiind vaccinarea. Aceste declaraţii, dar şi Legea cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice, art 52 (6), care le interzice copiilor nevaccinaţi înscrierea în grădiniţe şi şcoli, au provocat un val de reacţii pro şi contra vaccin.

Pe de altă parte, medicul epidemiolog, director adjunct la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, spune că argumentul părinţilor de a nu-şi vaccina copiii precum că unele boli deja nu există, este un mit rupt din context. „La întrebarea „De ce ne vaccinăm de boli de care nu mai sunt?” răspunsul este „Bolile acestea nu mai sunt deoarece ne vaccinăm”. Vaccinurile salvează vieţi. E păcat să ai un instrument de prevenire şi să nu-l aplici”, conchide specialistul care activează de 25 de ani în domeniu.

„Un alt mit este că: „Am condiţii igienice bune şi evit maladiile, de aceea nu mă vaccinez”. Este un fals. Dacă nu eşti vaccinat contra rujeolei, poţi să te speli mereu pe mâini, oricum vei face rujeolă. Sau rubeola şi oreionul nu pot fi combătute doar cu igiena. Sunt infecţii aerogene care se transmit pe cale aerogenă, prin respiraţie”, explică Nicolae Furtună.

Medicul mai spune că s-au realizat multe cercetări care demonstrează că nu există vreo legătură factuală între efectuarea vaccinului şi apariţia autismului.

Trebuie să înţelegem că autismul este o stare care începe încă din perioada de sarcină şi mult până la sarcină şi nu are legături cu vaccinarea”.

Despre reacţiile adverse, Furtună precizează că, în formă severă, acestea apar extrem de rar. „Cazurile de anafilaxie apar unul la un milion de vaccinuri administrate. Dar, de curând avem deja 59 cazuri de deces post-rujeolic, dar şi 13 mii de cazuri de boală în România din cauza nevaccinării. Sau otita post-rujeolică apare la 7-8% din bolnavi. Părinţii trebuie să înţeleagă că, după rujeolă, nouă copii din 100 pot rămâne cu surditate pe viaţă, pe când vaccinarea nu cauzează otită şi surditate. Alt exemplu, pneumonia. Rujeola provoacă pneumonie în 6-10% cazuri de boală, dar vaccinarea niciodată nu provoacă pneumonie”.

Mai mult decât atât, Nicolae Furtună spune că vaccinurile utilizate în R. Moldova nu sunt procurate de stat, ci de UNICEF. Totodată, e obligatoriu ca toate vaccinurile importate să aibă termenul de valabilitate mai mare de 18 luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării