main logo
2018

Sainsus: Oamenii au impresia că cineva le este dator să îi ajute

Cofondatoarea platformei caritate.md, Svetlana Sainsus, a vorbit despre o întâmplare neplăcută din cadrul activității sale de caritate.

Sainsus: Oamenii au impresia că cineva le este dator să îi ajute

Mai exact, este vorba despre strângerea de fonduri pentru Serghei Ursalovschi, un om care a rămas cu arsuri pe 70% din suprafața corpului, în urma unui accident rutier, transmite Știri.md.

În anul 2009, luna aprilie, în urmă unei lucrări la serviciu a explodat rezervorul cu motorină, iar hainele bărbatului au luat foc.

Până în prezent, bărbatul a trecut prin zeci de operații, iar pe platforma caritate.md s-au adunat peste 30.000 de euro pentru operații.

Din spusele bărbatului, acesta a fost nevoit să-și achite singur toate cheltuielile ce țin de cazarea în spital, transportul, întreținerea peste hotare, iar aceste cuvinte au fost confirmate în cadrul unei emisiuni televizate și de chirurgul Octavian Cirimpei.

Chirurgul susține că ceea ce a făcut Svetlana Sainsus și platforma caritate.md nu este o pomană, deoarece nu i-au asigurat și întreținerea și cazarea pacientului, rudelor, în țara în care fusese operat.

Într-o postare de pe pagina sa personală, Svetlana Sainsus vine cu o reacție și scrie că oamenii niciodată nu sunt mulțumiți 100% de ceea ce faci pentru ei:

"Odată ce văd banii (în cont) unii beneficiari uită de omenie, uită de tot și nu mișcă un deget ca să facă și ei ceva! Așteaptă totul să li se dea, totul până la cea mai mică cheltuială. Pace și sănătate tuturor și nu uitați: nu toți sunt așa, sunt și oameni minunați, calzi, recunoscători, pentru ei trebuie să continuăm să facem bine", a scris Sainsus.

Cofondatoarea platformei caritate.md susține că cei 30.000 de euro i-a obținut în 2018 de la o singură persoană din Elveția, iar banii pentru operații au fost transferați în contul clinicii, deoarece conform regulamentelor, orice sumă donată se duce direct către clinica unde au loc operațiile și nici într-un caz pe contul personal al persoanei care solicită ajutorul:

„Toți eram nerăbdători ca Sergiu să plece, atât noi, cât și donatoarea, zilnic ne scria să ne întrebe situația (totuși, să donezi așa sume vrei dovezi). Între timp, văzând tărăgăneala cu prima clinică am încercat și noi să apelăm la clinicile din Germania cunoscute, dar am primit scrisoare oficială de refuz (motivul fiind ultimile noutăți Rise Moldova). Practic am ajuns să implor clinica măcar să-l vadă și refuzul a fost categoric", se arată în postare.

Svetlana Sainsus mai scrie că până la urmă clinica din Germania l-a acceptat pe Sergiu la operație, iar costul era de 6.900 de euro, bani transferați pe contul clinicii îndată ce acesta a ajuns acolo.

"La rugămintea domnului Sergiu i-am cumpărat bilete de avion din bugetul fundației pentru că a spus că nu are bani. În Germania a fost operat de 2 ori și urmează alte operații în România, banii de fiecare dată fiind transferați pe contul clinicilor.

Înțeleg mult dorința domnului Sergiu de a-i transfera toți 30.000 de euro dintr-o dată pe contul dumnealui personal și să uităm unul de altul, dar nu este așa cum se vrea!", scrie Sainsus, care se adresează și chirurgului care susține că caritate.md nu a ajutat până la capăt:

"Mă adresez domnului medic Octavian Cirimpei, domnule Cirimpei, da ce ar fi dacă dumneavoastră să faceți această pomană până la sfârșit, așa cum nu am putut face noi, să achitați dumneavoastră mâncarea și traducătorul în Germania, sau cazarea rudelor, să fiți mai bun ca noi? Cine vă încurcă? Ușor și comod a da interviu la tv, nu?

După logica dumneavoastră și a pacientului dumneavoastră, trebuie să achităm toată șederea și alimentația, transportul și tot de fiecare dată, iar după, operațiile cine le achită? Dumneavoastră cumva? Cine îi explică donatorului unde sunt 30.000 de euro? Sau aveți impresia că o fundație face ce vrea din capul ei?", a conchis Svetlana Sainsus.

Spre finalul postării, cofondatoarea platformei caritate.md, Svetlana Sainsus, se întreabă cum ar trebui să acționeze ca măcar un om să fie sută la sută recunoscător:

"De ce oamenii au impresia că cineva le este dator să ajute și nu se mulțumesc cu ceva ( de exemplu cu 30.000 de euro). Noi reiese că nu am făcut nimic - erou e medicul care l-a dus la aeroport. Mă rog de mă iertați că nu i-am dat pacientului bani de buzunar cum v-ați fi dorit! Mă rog de mă iertați că nu am achitat mâncarea și toate cheltuielile! Dar banii ce sunt donați sunt pentru operații, acolo vor merge!", a scris spre final Svetlana Sainsus.



Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării