main logo
1172

S-au cules strugurii: Mirosul de must se simte la fiecare poartă în sate

Prin satele Republicii Moldova, mirosul de must proaspăt şi aromat se simte aproape la fiecare poartă.

S-au cules strugurii: Mirosul de must se simte la fiecare poartă în sate

Gospodarii se trezesc dis de dimineaţă pentru a culege poama şi pentru a pregăti tulburelul, care la iarnă va fi numai bun de turnat în pahare. Fiecare are reţeta lui, moştenită din generaţie în generaţie, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Toamna, în Republica Moldova, e anotimpul în care sătenii sunt ca roiurile de albine, iar peste tot se simt aromele proaspete de la vinul fermentat. Forfotă mare este şi în gospodăria Gâlcă, din satul Voloviţa, raionul Soroca. Tradiţional, pregătirea vinului reuneşte toţi membrii familiei. Şi în acest an, bunicii Valentina i-au sărit în ajutor copiii şi nepoţii care au aşteptat cu sufletul la gură această vizită cu specific viticol.

VALETINA GÂLCĂ: „La mine, decurge tot procesul odată, culegem, zdrobim, batem la teasc... ei întotdeauna vin şi mă ajută”.

Cele două fiice ale Valentinei mărturisesc că această tradiţie poartă o însemnătate aparte pentru ele. Îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile de odinioară şi îşi doresc să transmită şi mai departe copiilor aşa-zisul drum al vinului din ograda bunicilor".

„Tradiția asta de a culege poama s-a păstrat în familia noastră de mulți ani. Era bine pentru ca bunica pregătea ceva gustos... şi tifteluţe cum pregătea ea nu mai sunt”.

Grăbită şi cu mâinile bătătorite de muncă, Valentina Gâlcă i-a pus pe toţi la treabă. În fiecare an face cam 100 de litri de tulburel. Nu are o vie mare, însă e suficientă roadă pentru toată familia. Cert este că licoarea ei se face după o reţetă specială.

VALETINA GÂLCĂ: „Şi vreau să vă zic! Poate nu trebuia să vă zic, dar îl zic: fac vin curat şi pun în el floare de tei. Şi el mai are încă o aroma gustoasă.

În familia Gâlcă fiecare are o sarcină aparte, iar când se duce mustul în pivniţă, acolo au trecere doar bărbaţii. Pentru ei, fiecare bobiţă de poamă este importantă.

După ce fermentează mustul, licoarea obţinută cu trudă este ţinută, cu sfinţenie, doar în butoaie. Iar, iarna, de sărbători, se adună cu toţii la masa şi dau "cep" vinului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării