main logo
1088

S-a aflat câți studenți de la ASEM au dat mită profesorilor

Cei mai mulţi tineri care învaţă la ASEM au dat mită la solicitarea profesorilor. Asta arată un sondaj realizat de Comisia de Etică Universitară, publicat pe site-ul instituţiei. În total, la întrebările din chestionar au răspuns 120 de studenţi.

S-a aflat câți studenți de la ASEM au dat mită profesorilor

35 dintre ei au spus că au oferit şpagă la solicitarea directă a lectorilor, iar 30 de persoane au menţionat că li s-au cerut bani indirect. 34 de participanţi la sondaj au recunoscut că au dat mită din propria iniţiativă, iar 21 - din alte motive, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Reprezentanţii ASEM susţin că sondajul ar fi unul mai vechi şi că datele au fost publicate pe site-ul instituţiei de nişte hackeri.

"Faptul că a aparut sondajul adhoc ieri, pe site-ul care a fost creat în 2018, m-a mirat foarte mult. Cum poate pe un site elaborat de şapte luni ase.md să apară un chestionar de 12 ani în urmă? 

Deci, este foarte straniu", a spus Aurelia Tomşa, preşedintele Comisiei de Etică universitară a ASEM,conferenţiar.

"El era stocat în baza de date şi astăzi responsabilul Tehnologiei informaţionale că cineva a spart baza de date şi l-a trecut din informaţia stocată pe pagina web. 

Avem foarte mulţi neprieteni", a spus Gheorghe Belostecinic, rector Academia de Studii Economice.

Potrivit CNA, pentru o notă de trecere lectorii primeau între o mie şi 1500 de lei, iar cei care aranjau susținerea tezei de licență sau a celei de master se alegeau cu până la 550 de euro. 

În urma percheziţiilor din birourile şi de la domiciliile suspecţilor au fost ridicate peste două milioane de lei. Purtătorul de cuvânt al CNA spune că, în prezent, şi alte universităţi se află în vizorul ofiţerilor anticorupţie.

"Noi avem informaţii că există şi în alte instituţii, dar atunci când vom intra cu probe, dovezi concludente. Noi facem evaluări permanent şi cunoaştem că situaţia nu este cea mai bună", a spus Angela Starinschi, purtător de cuvânt CNA.

Pe lângă ASEM, şi studenţii Universităţii de Stat au confirmat că în instituţie se ia mită. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării