main logo
652

Rusia, obligată să achite 53.000 de euro unei mame din Transnistria

Rusia este obligată să achite despăgubiri în valoare de 53.000 de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Rusia, obligată să achite 53.000 de euro unei mame din Transnistria

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a anunțat că a respins cererea depusă de Guvernul Federației Ruse, prin care a solicitat referirea cauzei Nr. 69528/10 - Stomatii contra Republicii Moldova și Federației Ruse, către Marea Cameră în urma emiterii Hotărârii CtEDO din 18 septembrie 2018

CtEDO reiterează că în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Hotărârea din 18 septembrie 2018 a devenit definitivă la 4 februarie 2019, transmite Știri.md.

Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo- LEX”, a menționat că „hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanți, în temeiul articolului 43 Cu alte cuvinte, Federația Rusă este obligată să execute necondiționat hotărârea CtEDO din 18 septembrie 2018”.

În anul 2009, Alexandru Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. 

Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor. 

În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”. 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării