main logo
898

Rusia: Chișinăul împiedică intrarea cetățenilor ruși în Moldova

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei susţine că autorităţile Moldovei împiedică artificial intrarea cetăţenilor ruşi în această ţară.

Rusia: Chișinăul împiedică intrarea cetățenilor ruși în MoldovaFoto: sputniknews.com

Despre aceasta a declarat, în ajun, reprezentantul oficial al MAE al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă la Moscova, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Ea a menţionat că "nu este vorba nici măcar de reprezentanţi ai structurilor de stat".

"De exemplu, pe 15 mai, la aeroportul din Chişinău a fost reţinut "pentru discuţii" directorul Centrului de resurse pentru tineret din Rusia, Aleksei Liubţov. 

Şi aceasta în condiţiile în care Ambasada Rusiei a informat din timp Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova despre vizita lui. Fără niciun motiv clar, i-a fost refuzată intrarea în Moldova şefului Comitetului Camerei Obşteşti a Rusiei Aleksandr Malkevici, jurnalistei Daria Aslamova şi altor cetăţeni ruşi", a afirmat Zaharova.

Potrivit ei, "această practică nu poate provoca nimic altceva decât neplăcere".

"Suntem convinşi că astfel de acţiuni nu contribuie la dezvoltarea constructivă a relaţiilor ruso-moldoveneşti. Inclusiv pe fundalul unor exemple pozitive precum consultările bilaterale privind acordarea pensiilor pentru cetăţenii ţărilor noastre, care au avut loc la Chişinău în perioada 14-15 mai", a subliniat ea.

Reprezentantul oficial al MAE s-a arătat deosebit de interesată de motivele care au provocat refuzul acordat Dariei Aslamova de a intra în ţară. 

"Dacă ei cred că ea va pune întrebări incomode, să privească interviul pe care l-a luat de la ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Iată unde au fost întrebări incomode şi o polemică dură. Dar toţi sunt bine", a spus Zaharova.

 Aslamova nu a fost lăsată să intre în Republica Moldova în septembrie 2017, sosind la Chişinău din Bucureşti, şi a fost trimisă înapoi. 

Poliţiştii de frontieră au argumentat acest lucru prin faptul Aslamova nu a putut să formuleze scopul exact al vizitei sale. 

Ulterior, corespondentul publicaţiei "Komsomolskaia Pravda" a scris că a venit în Republica Moldova conform unei înţelegeri cu Preşedintele Igor Dodon, pe care urma să-l intervieveze.

Aleksei Liubţov a fost lăsat să intre în Moldova în mai 2019 şi, aşa cum a planificat, a plecat imediat în Transnistria, unde a participat la forumul pentru tineret "Tiras-2019".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării