main logo
2601

Ruşii se pregătesc să evacueze 8 elicoptere de luptă din Transnistria

Avionul An-72 al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, care a efectuat un zbor de testare pe traseul Federaţia Rusă – Chişinău – Tiraspol, a decolat în dimineaţa zilei de astăzi de pe pista aeroportului militar din Tiraspol cu escală la Chişinău, după care s-a îndreptat spre Federaţia Rusă.

Ruşii se pregătesc să evacueze 8 elicoptereCele opt elicoptere militare fac parte din efectivul trupelor de pacificare ale Federaţiei Ruse

Şeful Biroului pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat pentru NOI.md că avionul s-a întors în Federaţia Rusă gol, zborul fiind unul de testare a pistei aerodromului din Tiraspol după efectuarea unor lucrări de renovare.

Cele opt elicoptere militare, parte a Grupului operativ al Armatei Federaţiei Ruse temporar dislocat în raioanele de est a Republicii Moldova, rămîn în continuare la Tiraspol.

La data de 23 octombrie curent, aeronava An-72 a aterizat pe pista Aeroportului Internaţional Chişinău pentru trecerea tuturor procedurilor vamale şi grănicereşti. Potrivit responsabililor din cadrul Serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră, la bord se aflau nouă persoane, membri ai echipajului şi specialişti veniţi să pregătească elicopterele de transportare. Totodată, la Chişinău aeronava s-a alimentat cu combustibil, după care a decolat spre Tiraspol.

În dimineaţa zilei de astăzi, aeronava a aterizat repetat pe pista aeroportului din Chişinău, unde, în prezenţa observatorilor Misiunii OSCE în Moldova, echipa mixtă de vameşi şi poliţişti de frontieră au efectuat controlul vamal şi grăniceresc, care au constatat că avionul nu are nici o încărcătură. Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră a confirmat pentru NOI.md, că la bord se aflau aceleaşi nouă persoane.

Cele opt elicoptere militare fac parte din efectivul trupelor de pacificare ale Federaţiei Ruse, dislocate la Tiraspol începînd cu 1992. Potrivit declaraţiilor vicepremierului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, actualmente, acestea ar fi depăşite tehnic, ultima dată fiind utilizate în 1998.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării