main logo
6696

România: Patru morți, după ploile torențiale. Inundații istorice în zona Moldovei

Ciclonul Boris a făcut primele victime în România. O viitură de proporții a lovit județul Galați. Patru oameni au murit, iar alți 90 au fost evacuați. Au fost trimiși pompieri din mai multe județe pentru a salva oameni refugiați pe acoperișuri, deoarece apa a depășit un 1,7 metri înălțime.

România: Patru morți, după ploi. Inundații istorice în zona MoldoveiFoto: Captură ecran

În acest moment România este lovită de ciclonul Boris. Sunt așteptate ploi torențiale, temperaturi în scădere cu peste 10 grade Celsius și chiar zăpadă la munte, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro. 

Ministrul de Interne rectifică bilanțul victimelor și explică de ce au fost anunțați cinci morți în loc de patru 

Bilanțul victimelor a fost restabilit la patru morți. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat la Digi24 că o a cincea persoană murise de fapt în urmă cu două zile, dar a fost trecută în mod eronat la numărătoarea victimelor inundațiilor. 

Nou cod roșu de ploi în Vaslui 

Meteorologii au emis o nouă avertizare nowcasting cod roșu de ploi pentru județul Vaslui. Până la ora 14.00 vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp. Zoneele vizate sunt, în județul Vaslui: Zorleni, Murgeni, Fălciu, Banca, Roșiești, Epureni, Albești, Costești, Bogdănești, Șuletea, Vutcani, Găgești, Viișoara, Dodești, Fruntișeni. 

Cinci morți în urma inundațiilor 

Bilanțul persoanelor decedate a ajuns la cinci persoane din localitățile Pechea, Dragușeni, Costache Negrii (două persoane) și Corod. 

 Bilanțul inundațiilor devastatoare din Galați și Vaslui a ajuns la patru morți, anunță autoritățile. O altă persoană este dată dispărută.

„Este un bilanț tragic”, a spus la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet. Ministrul a spus că este în drum spre zonele afectate de inundații din Galați. Acolo vor merge și premierul Marcel Ciolacu și șeful DSU, Raed Arafat. De la o oră la alta primim vești tot mai proaste din partea salvatorilor care au mers în localitățile inundate. 

Bilanțul persoanelor care au murit arată patru persoane decedate și un om dispărut, o persoană care este căutată acum de pompierii care intervin în județul Galați. Sunt zeci de gospodării inundate, pompierii au găsit oameni care s-au urcat inclusiv pe acoperișul caselor pentru a scăpa de viitură. Sunt anumite zone în care apa ajunge chiar și la 1,70 înălțime. 

Peste 200 de pompieri sunt la muncă, încearcă să-i ajute pe oameni. Mai sunt persoane blocate în case care au nevoie de ajutor pentru că în această zonă sunt foarte multe persoane în vârstă, bolnave care nu se pot deplasa. Este nevoie ca militarii să intre în case și să le ia în brațe, în spate. 

„Am văzut imagini cu pompierii care salvează bătrânii. În urmă cu câteva minute au anunțat salvatorii că un elicopter Black Hawk a decolat din Băneasa și merge acolo”, relatează de la fața locului Vali Stan, jurnalist Digi24. 

Cod roșu de inundații

Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru râuri din județele Galați și Vaslui. 

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Siret - afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), Prut - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele Galați și Vaslui)”, se arată în avertizare. 

Ploi abundente: 150 de litri pe metru pătrat în Galați 

Cinci avertizări de cod roșu de ploi au fost emise într-o singură noapte pentru județul Galați, cel mai grav afectat de ciclonul Boris. S-au acumulat cantități de apă de până la 150 litri pe metru pătrat, adică de trei ori mai mult decât media lunii septembrie, a spus la Digi24, Elena Mateescu, director general ANM. 

19 localități afectate 

19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente. Judeţul Galaţi este cel mai afectat, anunță Inspectoratul General pentru Situați de Urgență. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că cea mai gravă situație este în localitatea Pechea. 90 de oameni au fost evacuați până acum. Pompierii intervin pentru a salva și alte persoane afectate de viitură. Arafat a spus că în acest moment nu există informații despre alte persoane dispărute. 

El a precizat că viitura din Galați s-a produs rapid, în urma scurgerilor de pe versanți, din cauza cantității mari de ploaie. Salvatorii așteaptă ca vremea să le permită să trimită și mijloace aeriene în ajutorul pompierilor. 

13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene, închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. 

  • DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu 
  • DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri 
  • DJ 251A între Drăguşeni şi Corod 
  • DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni 
  • DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti 
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri 
  • DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti 
  • DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor 
  • DJ 242B între Băneasa şi Moscu 
  • DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti 
  • DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni 
  • DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni 
  • DJ 251 între Corod şi Valea Mărului 

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri. 

E fost emis un nou cod roșu de ploi pentru județele Galați și Vaslui, valabil până la ora 10.00. Este cincea avertizare nowcasting de cod roșu emisp pentru această regiune. Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp, potrivit ANM.  În județul Galaţi sunt vizate localitățile Berești-Meria și Bălăbănești, iar în jdețul Vaslui - Zorleni, Murgeni, Banca, Vinderei, Roșiești, Hoceni, Epureni, Albești, Costești, Mălușteni, Bogdănești, Șuletea,

Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui. Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată. 

Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități.  

Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri. El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate. Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni. Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. 

Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească. Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mașini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. 

Sistemul de canalizare nu a mai făcut față. De altfel, meteorologii au emis în cursul nopții mai multe avertizări nowcasting de cod roșu de ploi. Oamenii au primit și mesaje RO-Alert prin care au fost sfătuiți să rămână în case și să se protejeze. Vremea rea a făcut deja probleme și în Pitești, unde aseară a fost rupere de nori. 

O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vântul puternic a doborât copaci. Cel puțin o mașină a fost avariată, iar locuitorii au primit mesaje RO-Alert să se adăpostească. Alerta s-a dat puțin după ora 21, iar furtuna a durat mai bine de o oră. Străzile și bulevardele din mai multe cartiere s-au inundat, deoarece canalizarea nu a mai făcut față.

Pompierii au făcut cu greu față cererilor de ajutor pentru evacuarea apei de pe străzi și din curți, dar și pentru îndepărtarea arborilor căzuți pe mașini, șosele și trotuare. 

Potrivit meteorologilor, ciclonul Boris va aduce prima zăpadă la munte din aceste sezon. În restul țării vor și ploi și temperaturi scăzute. În Banat și Crișana, termometrele nu vor indica mai mult de 10 grade Celsius. 

Deja există diferențe semnificative de temperatură între vestul și estul țării. În Arad, Timișoara, zone din Caraș-Severin se înregitrează 8-9 grade Celsius. Iar la polul opus, în est, pe litoral, sunt 24 de grade Celsius - o diferență de 15 grade Celsius.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării