main logo
9241

Risipă de Paște: Pâine, cozonac și ouă ajung în tomberoanele Chișinăului

Tone de gunoi după sărbători. Muncitorii Regiei "Autosalubritate" au avut un volum enorm de muncă în aceste zile.

Risipă de Paște: Pâine, cozonac și ouă ajung în tomberoanele ChișinăuluiColaj: știri.md

Ei spun că deja a devenit o tradiţie ca după Paşte să fie mai multe deşeuri. În tomberoane a ajuns şi mâncarea de sărbătoare: pâine, cozonaci sau ouă, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Duminică şi luni, mai puţini muncitori de la "Autosalubritate" au ieşit la muncă, aşa că marţi au avut de recuperat. Aproape 40 de camioane au fost pe linie.

"Uitaţi-vă, eu am strâns pâine, pâine întreagă aruncată, pască încă nu-i. Poate fi şi vreun magazin care nu au dat la oameni care poate nu au ce mânca. Poate fi şi vreun magazin, au aruncat-o că s-a mucegăit un pic".

Responsabilii de la Staţia de Transportare a Deșeurilor spun că se aşteaptă să adune până la cinci tone de gunoi, deşi cantitatea e mai mică decât în anii precedenţi.

Ion Doru, şef de sector la Staţia de Transportare a Deşeurilor: "Mâncare se aruncă foarte multă, mai ales pâine. Foarte multă pâine se aruncă. Mâine, poimâine o să arunce şi pasca întreagă, totul. Câteodată se aruncă şi saci întregi. Avem oameni fără conştiinţă. Dacă ştii că iei din magazin, ia cât îți trebuie, cât poţi mânca, dar nu să arunci".

Moldovenii spun că e păcat să arunci mâncarea şi, mai ales, produsele de panificaţie, dar recunosc că nu au învăţat să gătească atât cât vor consuma. Resturile ajung fie la animale, fie la gunoi.

"Aruncă cei care au bani, care au de unde. Dar pensionarii cu venituri mici nu o să arunce. Lumea aruncă mai ales pâine, iar câteodată chiar pâini întregi. Eu hrănesc cu ele porumbeii, o fac fărâmituri şi le dau la porumbei".

"Vedeţi, acolo este un bărbat care caută printre deșeuri ceva de mâncat, dar cineva aruncă".

Săptămâna viitoare, gospodinele se pregătesc pentru Paştele Blajinilor. Nutriţioniştii ne îndeamnă să consumăm alimentele cu măsură şi să evităm risipa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării