main logo
1636

Riscurile din saloanele de înfrumusețare: Cum ne poate afecta manichiura

O vizită la un salon de înfrumuseţare nu este lipsită de riscuri. Puţine doamne şi domnişoare ştiu că acoperirea unghiilor cu gel poate crea probleme serioase de sănătate, dacă nu se respectă anumite reguli.

Riscurile din saloanele de înfrumusețare: Cum ne poate afecta manichiura

Deseori, medicii dermatologi tratează infecţii, pierderea unghiilor sau chiar cancer de piele, apărute în urma unor astfel de proceduri. Ei ne-au explicat cum pot fi evitate toate aceste probleme, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Ludmila Crocos a renunţat câţiva ani să-şi mai acopere unghiile cu gel, după ce s-a confruntat cu o alergie chinuitoare.

LUDMILA CROCOS: "Meşteriţa de unghii a schimbat gelul la unghii şi a doua zi am observat că mi se umflaseră degetele, după care au început să se facă roşii şi să se rupă pielea. Am plecat şi am scos gelul, am fost la un specialist, mi s-a spus că este o alergie acută, destul de severă, mi s-a dat un tratament. Aveam mâncărimi, umflături, roşeaţă, atât de tare se rupea pielea... până la carne."

Potrivit medicilor, iritaţiile sau alergiile pot apărea în cazul intoleranţelor la anumite produse sau când gelul este foarte toxic. Mai grav, utilizarea frecventă a acestor produse poate duce, uneori, chiar la pierderea unghiilor. Femeile se pot întoarce de la saloanele de înfrumuseţare şi cu infecţii fungice sau chiar hepatite.

ECATERINA ŞALARU, şef Secţie Dermatologie, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile: "Hepatita virală B, C şi Delta – destul de frecvente sunt cazurile când ele se asociază cu frecventarea unui salon de înfrumuseţare. În unele ţări europene şi în SUA sunt interzise prin lege procedurile de a tăia cuticula, pentru că aceasta protejează unghia."

Periculoase pot fi şi lămpile cu raze ultraviolete, utilizate pentru uscarea gelului. Deşi în Republica Moldova nu există date privind astfel de cazuri, medicii spun că aceste aparate, utilizate incorect, pot cauza chiar şi cancer de piele, mai ales persoanelor care au aluniţe în zona mâinilor.

ECATERINA ŞALARU, şef Secţie Dermatologie, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile: "Atunci când noi mergem la un salon pentru o manichiură, ar fi bine să utilizăm înainte de asta o cremă de fotoprotecţie. Sunt şi anumite condiţii când se măreşte sensibilitatea pielii la razele ultraviolete. Asta se întâmplă de regulă când persoana utilizează anumite medicamente, de exemplu antibiotice, sau când persoanele utilizează unele preparate hormonale. Un studiu, realizat la începutul acestui an de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, arată că lămpile care emit lumină ultravioletă pot duce la moartea celulelor și la mutații la nivelul ADN-ului."

ALINA SPEIANU, manichiuristă: "Risc există doar atunci când ele se folosesc în exces sau când puterea lor este prea mare. Iată în cazuri de acestea tot poate apărea onicoliza, pentru că se provoacă arsură plăcii unghiale."

Alina Speianu are o experienţă bogată în astfel de proceduri şi spune că evită problemele luând câteva măsuri de precauţie simple, dar foarte importante.

ALINA SPEIANU, manichiuristă: "Deodată se vede când este schimbată nuanţa unghiilor sau se văd denivelări. Noi atunci recomandăm să fie consultat un dermatolog şi nu facem acoperire pentru că este periculos. Este foarte important ca instrumentele cu care lucrăm să fie sterilizate corect, produsele cu care lucrăm să fie testate. Noi, de obicei, ne limităm la placa unghială, produsul îl aplicăm doar acolo, pentru ca să nu deranjeze. Dacă intervine cuticula – curăţăm deodată."

Pentru a evita problemele care pot apărea în urma unor astfel de proceduri, medicii le îndeamnă pe doamne şi domnişoare să apeleze doar la serviciile manichiuristelor calificate. Iar la primele semne că ceva nu este în regulă să ceară imediat ajutorul unui dermatolog.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării