main logo
2034

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești va fi inaugurată la Chișinău

Clipe numărate au rămas până la inaugurarea oficială a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Aceasta va avea loc în această seară, la ora 18:00, la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău, cu premiera „Grădina de sticlă”, după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești va fi inaugurată la ChișinăuImagine simbol

Programul Reuniunii a fost anunțat într-o conferință de presă la care au participat oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, printre care și consilierul președintelui român, Klaus Iohannis, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Pentru al patrulea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este organizată sub înaltul patronaj al celor doi președinți, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova și Klaus Iohannis, președintele României.

Directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău,  Petru Hadârcă, a declarat că a pornit acest proiect acum zece ani.

„Mă bucur imens că, de la an la an, acest proiect a crescut din toate punctele de vedere Anul acesta avem genericul „Conexiuni europene” și vom avea foarte mulți oaspeți. Avem Teatrul Național din Atena, Teatrul din Anglia, Teatrul Ivan Franko din Kiev. Sper ca anul următor să aducem în sânul teatrelor românești și alte teatre”, a mai spus Petru Hadârcă.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că participarea la această reuniune prestigioasă „ne umple de mândrie și încredere”. Oficialul a mulțumit pentru suportul financiar venit din partea autorităților române în organizarea acestui eveniment.

„Cu ministrul culturii al României avem o colaborare intensă, bine pusă la punct. Cum ziceam, avem doi miniștri și o cultură, toți împreună slujim cultura românească de pe ambele maluri ale Prutului Experiența acestui an ne-a insuflat ideea de a lărgi aria de acoperire a acestui festival, nu doar spre Ucraina, ci spre întreaga Europă. Și odată cu integrarea Republicii Moldova în UE, spre 2030, nu a rămas mult, să fie o reuniune a teatrelor europene”, a mai spus Sergiu Prodan.

Consilierul președintelui român, Klaus Iohannis, Sergiu Nistor, a declară  că „acest înalt patronaj comun nu s-ar fi putut acorda dacă cursul politic și social al Republicii Moldova nu ar fi mers spre democratizare, europenizare, curs oferit de președinta Maia Sandu”.

Totodată, Sergiu Nistor a transmis un mesaj din partea președintelui Iohannis, potrivit căruia, această ediție a Reuniunii Teatrelor Românești la Chișinău are loc într-un context de aderare a Republicii Moldova la UE, iar actorii teatrelor românești vor urca pe scenă cu un mesaj de solidaritate, de integrare în UE a Moldovei, pentru care România rămâne un susținător ferm. 

La conferința de deschidere a reuniunii a fost prezent și senatorul roman Lucian Romașcanu.

„Important este să înțelegem că nu există granițe în cultură. Suntem aceiași și intenționăm  să venim cu un proiect prin care sa strângem donații și să refacem clădirea Teatrului Național Mihai Eminescu, astfel încât să avem la Chișinău un teatru așa cum ne dorim. Sper că este o veste buna, urmează să formalizăm”, a precizat parlamentarul roman.

Președintele UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar, a remarcat că au venit la Chișinău într-o dublă calitate: și de artiști, și de continuatori ai acestor proiecte decisive.

„Si atâta vreme cât este o selecție bazată pe valoare și nu pe alte criterii, vom fi alături. Organizația noastră, Uniunea Teatrală Română, este un ONG, o echipă mică, dar care face eforturi mari să continue aceste proiecte lăsate moștenire de Ion Caramitru”, a mai spus președintele UNITER.

În contextul Reuniunii Teatrelor Românești, la Chișinău vor fi prezente mai multe personalități culturale și reprezentanți ai teatrului românesc și internațional: Matei Vișniec, Ana Blandiana, Gigi Căciuleanu, Ludmila Patlanjoglu, Ion Bogdan Lefter, Stella Kanu, Raul Ribeiro, Aura Corbeanu, alături de trupele Teatrului Național Radiofonic, Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava .

Cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se desfășoară până în data de 22 septembrie, sub genericul: „Conexiuni europene”. Festivalul este organizat de Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul Cultural Român.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării