main logo
4420

Reținut în Marea Britanie și așteptat în Moldova: Ce dosare are Platon

Veaceslav Platon, cunoscut pentru implicarea sa în scandalul „Laundromat”, a fost reținut în Marea Britanie pe 13 martie, după ce a fost dat în căutare internațională. Procuratura Anticorupție din Moldova a solicitat extrădarea acestuia în septembrie 2024. Platon este cercetat pentru organizarea unei organizații criminale și implicarea în spălarea de bani în proporții deosebit de mari.

Reținut în Marea Britanie și așteptat în Moldova: Ce dosare are PlatonColaj: zdg.md

Pe lângă dosarul „Laundromat”, Platon este implicat în trei dosare penale aflate în faza de examinare la Judecătoria Chișinău. Acesta este acuzat de corupere activă și escrocherie, fiind cercetat pentru tentativa de escrocherie în proporții deosebit de mari în 2016 și pentru promisiuni de apartamente, mașini și bani unor ofițeri ai „Pantera”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

A promis apartamente, mașini și bani ofițerilor „Pantera”. Dosar conexat, aflat de opt ani în instanță

Veaceslav Platon este cercetat de opt ani într-un dosar pentru corupere activă și escrocherie, în care este acuzat că a organizat și dirijat sustragerea de active prin escrocherie de la companiile de asigurare „AsitoKapital”, „Moldasig” și „Alliance Insurance Group” în perioada 2016. În plus, Platon este acuzat de corupere activă a unor ofițeri din Detașamentul „Pantera”, promițându-le recompense pentru facilitarea unor acțiuni ilegale.

Dosarul a fost repartizat inițial judecătorului Eugeniu Beșelea, iar apărarea lui Platon a formulat mai multe cereri de recuzare a acestuia. După schimbarea completului de judecată, cererile de recuzare au continuat. În martie 2023, instanța a început examinarea probelor acuzării, iar dosarul se află în continuare în această fază la 19 martie 2025.

Ar fi sustras mijloace financiare de la Banca de Economii. Procurorii au finalizat prezentarea probelor 

Începând din mai 2019, Veaceslav Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul în care este acuzat că a încercat să sustragă fonduri de la Banca de Economii SA. Dosarul este examinat de completul de judecată format din magistratele Stella Bleșceaga, Vasilisa Muntean și Natalia Pruteanu, după ce un alt judecător a cerut abținerea. Avocații lui Platon au formulat cereri de recuzare a completului de judecată de mai multe ori.

În iunie 2022, a fost finalizată etapa ședințelor preliminare, iar în februarie 2025, Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea prezentării probelor acuzării. Aceasta a durat mai mult din cauza tergiversării procedurilor de către apărare, care a cerut amânarea ședințelor sau nu s-a prezentat în fața instanței. În prezent, dosarul se află la etapa examinării probelor apărării.

A fabricat un card bancar pe numele unei judecătoare de la CSJ

Veaceslav Platon este cercetat de șase ani într-un dosar penal în care este acuzat de fabricarea și punerea în circulație a cardurilor false, dosar trimis în judecată în august 2019. Potrivit procurorilor, în 2013, Platon, aflat la conducerea unei organizații criminale, ar fi folosit actele de identitate ale judecătoarei Svetlana Novac pentru a deschide un cont bancar pe numele acesteia, în care a depozitat 300.000 de euro. Ulterior, a folosit un card bancar fals pentru a efectua 99 de tranzacții prin care a extras 297.000 de dolari.

Examinarea dosarului a început pe 5 septembrie 2019, când Platon se afla în penitenciar, iar ședințele de judecată au fost amânate frecvent din cauza cererilor avocaților de amânare și a refuzului lui Platon de a fi escortat în instanță. Apărarea a formulat cereri de conexare a dosarului la altă cauză penală și cereri de recuzare a judecătoarei Elena Ungureanu, care au fost respinse.

În martie 2024, dosarul a fost preluat de judecătorul Sergiu Stratan, iar avocații au continuat cu cereri de recuzare a acestuia. În aprilie 2024 a început examinarea probelor acuzării, care continuă și în martie 2025.

Condamnat la 18 ani de închisoare în Moldova, dar eliberat de Stoianoglo, precum și la 20 de ani în F. Rusă

În aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 18 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul „Frauda bancară”. Inițial, procurorii ceruseră o pedeapsă de 23 de ani de detenție. În 2021, după doar patru ani de închisoare, Platon a fost eliberat în urma rejudecării dosarului, la solicitarea procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo, care, în prezent, este cercetat într-un dosar de corupere pasivă pentru că ar fi acceptat 63 de milioane de lei de la Platon.

Deși eliberat, Veaceslav Platon nu a dispărut din atenția justiției. În iulie 2023, el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal din Moscova în dosarul „Laundromat”, fiind găsit vinovat de retragerea ilegală a fondurilor în valută străină din Federația Rusă, în valoare de peste 126 de miliarde de ruble, și de implicare într-un „grup criminal”.

Procuratura Generală a anunțat că joi, 13 martie, autoritățile Marii Britanii au informat că, în baza demersului Procuraturii din 25 septembrie 2024, a fost reținut Veaceslav Platon.

Ulterior, Platon a transmis un mesaj prin intermediul jurnalistei Natalia Morari. Potrivit lui, procesul de extrădare ar putea dura luni sau chiar ani, iar el este pregătit să-și demonstreze nevinovăția în fața justiției britanice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării