main logo
407

Responsabilii propun măsuri pentru fortificarea controlului spaţiului aerian

Ministerul Economiei şi Infrastructurii în colaborare cu Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), MoldATSA şi Federaţia Sindicatelor controlorilor de trafic aerian au venit cu un set de recomandări, printre care suplinirea numărului de controlori, reproiectarea spaţiului aerian, precum şi modificarea setărilor de soft.

Se propun măsuri pentru fortificarea controlului spaţiului aerian

Măsurile au fost anunţate după ce incidentul aeronautic din 23 iunie, apropierea periculoasă în timpul zborului a unei aeronave de tip AN-2 cu o altă aeronavă de tip Airbus A320 a companiei aeriene “Air Moldova”, în apropiere de oraşul Vadul lui Vodă, a fost făcut public, transmite Știri.md.

Recent a avut loc o şedinţă de monitorizare a procesului de implementare a măsurilor întreprinse în urma incidentului aviatic, precum şi a activităţii autorităţilor de profil.

În cadrul şedinţei s-a decis realizarea unui şir de acţiuni pe termen scurt şi mediu cu scopul de a soluţiona problemele sistemice: 

  • modificarea rutelor aeriene, astfel încât acestea să ocolească spaţiul aerian segrega; 
  • instalarea transponderelor pe vehiculele de pe suprafaţa de manevră pe aeroporturi; 
  • elaborarea unei metodologii de gestionare a comunicării interinstituţionale şi raportarea promptă a incidentelor aviatice.

Până la data de 15 septembrie 2019, AAC va efectua un studiu detaliat privind numărul optim de controlori de trafic aerian necesari pentru asigurarea funcţionalităţii sigure şi eficiente a MoldATSA.

MEI şi AAC vor elabora şi promova legislaţia ce ţine de investigarea şi raportarea evenimentelor din aviaţia civilă de către un organ independent abilitat.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii va monitoriza implementarea măsurilor corective, precum şi, după caz, va impune alte măsuri adiţionale ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării