main logo
546

Republica Moldova marchează Ziua Inventatorului și Raționalizatorului

Republica Moldova marchează sâmbătă, 29 iunie, Ziua Inventatorului şi Raţionalizatorului. Cu această ocazie, vineri, 28 iunie curent, a avut loc o ședința festivă, organizată de Uniunea Inventatorilor și Raționalizatorilor din Moldova „Inovatorul” (UIR) și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Republica Moldova marchează Ziua Inventatorului și RaționalizatoruluiFoto: diez.md

La eveniment au participat cercetători, inventatori și raționalizatori din cadrul instituțiilor academice și universitare, precum și întreprinderilor din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În cadrul manifestării, directorul general adjunct al AGEPI, Andrei Popa, și-a exprimat speranța că toate rezultatele înregistrate de inventatorii și raționalizatorii moldoveni vor fi implementate cu succes în diverse domenii ale economiei Republicii Moldova. Totodată, Andrei Popa a asigurat inventatorii de susținerea specialiștilor AGEPI în  procesul de informare și consultare cu privire la protecția invențiilor și a altor obiecte de proprietate intelectuală atât în țară, cât și peste hotare.

Cu prilejul sărbătorii, au fost menționați cu diplome și premii cei mai activi inventatori și raționalizatori ai anului, laureați ai ediției curente a concursurilor „Cel mai activ raţionalizator” şi „Cel mai activ tânăr raţionalizator”, organizate de UIR „Inovatorul” în comun cu AGEPI și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Astfel, Titlul Onorific „Cel mai bun raționalizator al anului din Republica Moldova” a fost oferit Valerianei Pantea, cercetător științific la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Titlul Onorific „Cel mai bun tânăr raționalizator al anului din Republica Moldova” a fost acordat lui Alexandr Mighic, doctor stomatolog, doctorand al Catedrei Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și Implantologie Orală „Arsenie Guțan” a USMF „Nicolae Testemițanu”.

Laureați ai concursurilor menționate au devenit: Gheorghe Ciobanu – doctor habilitat, profesor universitar al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Andrei Pădure, conferenţiar, universitar, doctor habilitat în medicină, vicedirector al Centrului de Medicină Legală, Gheorghe Rojnoveanu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, prorector pentru activitatea științifică al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

De asemenea, AGEPI a acordat diplome celor mai activi inventatori pentru anul 2018: Valeriu Rudic,  academician, doctor habilitat, profesor universitar al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie, Aurelian Gulea, academician, doctor habilitat, profesor universitar al Universității de Stat din Moldova și Victor Țapcov, doctor, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova.

Tradițional, AGEPI desfășoară diverse activități de sensibilizare a cercetătorilor și inventatorilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea protecției realizărilor științifice și inovaționale, sursele  de informare în domeniul proprietății intelectuale și alte aspecte privind asigurarea respectării drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală protejate (seminare, mese rotunde, concursuri), precum și acțiuni de susținere și promovare a realizărilor  inventatorilor la expozițiile internaționale de invenții.

Ziua Inventatorului și Raționalizatorului  în R. Moldova este marcată anual în ultima sâmbătă a lunii iunie, începând din anul 1995.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării