main logo
2540

Republica Moldova este lider în lume după declinul populației

Despre aceasta arată datele Institutului de Geopolitică şi Ştiinţe Sociale din Cehia, care a realizat un clasament al ţărilor unde în secolul XXI se va atesta cel mai mare declin al populaţiei.

R. Moldova este lider în lume după declinul populației

Experţii sunt de părere că, dacă autorităţile Moldovei nu iau măsuri urgente, până în anul 2100 populaţia va scădea cu 53,8%, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Printre motivele principale pentru o situaţie atât de alarmantă ei numesc rata scăzută a natalităţii în republică şi exodul în masă al oamenilor peste hotare.

Despre pericolul declinului populaţiei avertizează şi demografii locali. 

În special, potrivit datelor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, până în anul 2050, populaţia ţării va scădea de la 3,5 mil. la 2,5 mil. sau aproape cu o treime. 

Oamenii de ştiinţă nu văd o cale de ieşire din situaţia actuală decât îmbunătăţirea bruscă a calităţii vieţii în republică, pentru a reduce în acest fel plecarea definitivă a cetăţenilor în străinătate în condiţiile îmbătrânirii rapide a populaţiei. 

Se aşteaptă ca până în anul 2050 numărul pensionarilor din ţară să se dubleze şi să ajungă la 35% din totalul populaţiei.

Pe locul doi în clasament se află Bulgaria, a cărei populaţie va scădea cu 50,5%, iar pe trei se află Bosnia şi Herţegovina (-49%). 

Apoi urmează România, unde, până la sfârşitul secolului, se prognozează o scădere a numărului de cetăţeni cu 43,2%. 

Ucraina este pe locul 11 (-38,5%).

Alta e situaţia ţărilor din Africa, unde este aşteptată cea mai mare creştere a populaţiei până în 2100. 

În special, în Niger - cu 760%, Zambia - cu 455%, Tanzania - cu 380%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării