main logo
347

Reprezentanții Ucrainei, informați despre reglementarea transnistreană

Vicepremierul Cristina Lesnic l-a primit în vizită pe Reprezentantul Special al Ucrainei în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană Victor Krijanovski și Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, E.S. Ivan Gnatâșin.

Reprezentanții Ucrainei, informați despre reglementarea transnistreanăReprezentanții Ucrainei, informați despre reglementarea transnistreană

La ședință au mai participat reprezentanți ai Biroului politici de reintegrare, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite Știri.md.

Subiectul principal al discuțiilor a vizat problematica transnistreană. Vicepremierul a evidențiat subiectele majore de pe agenda negocierilor și abordările Chișinăului pe marginea acestora, printre care: asigurarea condițiilor necesare pentru buna funcționare a școlilor moldovenești cu predare în limba română din regiunea transnistreană, asigurarea liberii circulații între cele două maluri ale Nistrului, cooperarea în domeniul telecomunicațiilor, realizarea mecanismului privind accederea autovehiculelor din regiunea transnistreană cu numere neutre în traficul rutier internațional.

Reprezentantul Special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană a mulțumit Viceprim-ministrului pentru informațiile utile şi a accentuat că Ucraina susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

De menționat că săptămâna trecută la Tiraspol a avut loc reuniunea grupurilor de lucru pentru educație, în formatul experților. Având în vedere că dreptul la educație este unul inerent oricărui copil, Chișinăul a propus revizuirea stadiului de implementare a Deciziei protocolare cu privire la funcționarea școlilor cu predare în grafie latină, semnat la finele anului 2017.

După discuția cu directorii școlilor cu predare în grafie latină și confruntarea datelor colectate, partea moldovenească a insistat în procesul de negocieri că unele dintre angajamentele asumate nu sunt realizate de către Tiraspol, or Chișinăul a solicitat expres revizuirea tarifelor pentru apă, canalizare și energie termică similar tarifelor altor școli din regiune.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării