main logo
474

Reprezentanții Băncii Mondiale, în vizită la MAIA. Subiectele abordate

Secretarul general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Sergiu Gherciu, a avut o întrevedere cu reprezentanții Biroului Băncii Mondiale din cadrul Operațiunii Politici de Dezvoltare, pentru a discuta despre reformele inițiate de minister în sectorul agricol.

Reprezentanții Băncii Mondiale, în vizită la MAIA. Subiectele abordateFoto: maia.gov.md

Principalele subiecte abordate au fost crearea camerelor agricole, dezvoltarea sistemelor de irigații și măsurile care ar sprijini agricultura inteligentă și adaptarea la impactul schimbărilor climatice, transmite Știri.md.

În cadrul discuțiilor, Sergiu Gherciu a subliniat importanța creării camerelor agricole, evidențiind că aceasta reprezintă o prioritate pentru minister. Instituirea acestor structuri va contribui la consolidarea capacităților organizaționale ale agricultorilor, creând astfel condiții favorabile pentru dezvoltarea sectorului agricol. Camerele agricole vor juca un rol esențial în facilitarea accesului la informații, formare profesională, consultanță și sprijin tehnic, aspecte fundamentale pentru creșterea competitivității și sustenabilității fermierilor.

„Pentru a înțelege cum funcționează camerele agricole, am trimis delegații de producători agricoli în Slovenia, Germania și Austria, pentru a se informa despre experiența acestor țări. Ulterior, am organizat întâlniri în teritoriu cu fermierii noștri, unde le-am explicat pe ce baze vor funcționa aceste camere”, a declarat Sergiu Gherciu.

El a menționat că se lucrează la identificarea locațiilor pentru cele 10 camere agricole care urmează a fi create, iar în acestea vor fi incluși toți fermierii, indiferent de dimensiunea exploatației lor.

„Este important ca toți producătorii să fie o voce, să participe la procesul decizional și să-și poată apăra interesele”, a adăugat Sergiu Gherciu.

Oficialul a subliniat că, în faza inițială, este necesar sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru a pune bazele acestor camere agricole și a remarcat importanța creării unui fond mutual, care ar fi esențial în contextul schimbărilor climatice pentru susținerea agricultorilor afectați.

„Avem nevoie de un fond mutual pentru a susține agricultorii în fața riscurilor climatice. În prezent ne confruntăm și cu provocări legate de utilizarea apelor subterane, deși țările vecine, precum România și Ucraina, utilizează aceste resurse pentru irigații, irigând și din Nistru și Prut,” a explicat Sergiu Gherciu.

Reprezentanții Băncii Mondiale și-au exprimat interesul pentru progresul acestor reforme și au subliniat importanța colaborării continue cu autoritățile naționale pentru implementarea unor politici care să sprijine adaptarea sectorului agricol la provocările climatice actuale. Aceștia au evidențiat că măsurile propuse de MAIA sunt importante pentru a asigura o agricultură durabilă și rezilientă.

Sergiu Gherciu le-a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru interesul și deschiderea manifestate, subliniind că Banca Mondială a sprijinit de-a lungul timpului mai multe proiecte importante pentru sectorul agricol.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării