main logo
2912

Reporter de război: Ucrainenii nu renunță. Ei vor să-l învingă pe Putin

Jurnalistul Andrei Captarenco, reporter de război, a povestit în cadrul unui podcast ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, nu din cărți, rapoarte sau site-uri de știri, dar din ceea ce a văzut cu ochii lui.

Reporter de război: Ucrainenii nu renunță. Ei vor să-l învingă pe PutinColaj: Știri.md

În cadrul podcastului „Raport”, jurnalistul a spus că ucrainenii dau dovadă de foarte mult curaj în lupta lor cu soldații ruși și nu vorbește doar despre militari, ci și despre cetățenii de rând, care în timpul războiului nu își părăsesc locuințele, dar se ascund în beciuri, transmite Știri.md.

„Este greu de înțeles, în timpul luptelor, ucrainenii rămân în casele lor. Știu un caz în care doar 43 de locuitori ai unui sat foarte mare au rămas în localitatea lor. Acest sat era o destinație turistică pentru ucraineni, iar acum este totul distrus. Acolo s-au dus niște lupte foarte sângeroase, ucrainenii erau într-un capăt de sat, iar rușii în celălalt capăt, iar în tot acest timp, cei 43 de locuitori nu au plecat, dar au rămas acolo și se ascundeau în beciuri. Am stat de vorbă cu o familie care acum locuiește într-un coteț pentru purcei, pentru că aceasta este singura încăpere care nu a fost distrusă”, povestește Andrei Captarenco.

Reporterul de război susține că, deși sunt speriați și obosiți după aproape doi ani de război, ucrainenii nu vor să renunțe și să se așeze la masa de negocieri cu Putin pentru că înțeleg că singurul mod de a-l învinge este doar pe câmpul de luptă.

„Acești oameni sunt speriați, obosiți, dar în timpul cât am fost în Ucraina îi întrebam pe ucraineni ce părere au despre negocierile cu Rusia. Doar o singură persoană mi-a spus că trebuie să se așeze la masa de negocieri, însă restul au spus că trebuie să lupte până la capăt, până la victorie. Ei sunt conștienți că dacă astăzi vor negocia cu Putin, atunci mâine el va ataca din nou. În timpul deplasării mele am discutat și cu militarii ucraineni, iar ei mi-au spus, la fel, fără negocieri cu Putin, pentru că trebuie să lupte până la capăt. Printre militarii ucraineni se simte o stare de spirit foarte puternică, ei sunt convinși că vor învinge”, menționează Andrei Captarenco.

Știri.md amintește că, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Invazia a fost cel mai mare atac asupra unei țări europene după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Se estimează că a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare. Până în iunie 2022, trupele rusești au ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, aproximativ opt milioane de ucraineni au fost strămutați pe plan intern, iar peste 8,2 milioane de ucraineni au fugit din țară până în aprilie 2023, creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării