main logo
672

Relațiile dintre proprietarii de apartamente vor fi reglementate de o nouă lege

Întreținerea bunurilor aflate în proprietatea comună a locatarilor va fi reglementată de o nouă Lege a condominiului, proiectul căreia a fost aprobat de Guvern

Relațiile dintre proprietarii de apartamente, reglementate de lege

Legea prevede instituirea Fondului de reparație și dezvoltare din condominiu, precum și stabilirea contribuției financiare a proprietarilor la constituirea acestui fond, transmite IPN.

Proiectul se referă atât la proprietarii de apartamente, cât și la proprietarii de încăperi izolate din clădirile multietajate.

De asemenea, este prevăzut mecanismul de atribuire și de înregistrare a cotelor-părți din proprietatea comună, precum și de înregistrare a acestora în Registrul bunurilor imobile.

În cazul noilor construcţii, condominiul va fi creat imediat după obţinerea autorizaţiei de construcție și va fi înregistrat ca bun viitor.

Cumpărătorii de apartamente vor dobândi automat o cotă-parte în toate bunurile comune ale condominiului. Acest drept îi va proteja de vânzările repetate ale bunurilor din fondul locativ.

Sunt prevăzute două modalității de administrare a bunurilor comune: de către proprietari nemijlocit sau de către Asociația proprietarilor din condominiu.

Condominiu reprezintă totalitatea de bunuri imobile, formată dintr-un teren și una sau mai multe clădiri, care aparțin mai multor persoane și sunt administrate în comun.

Părți comune din condominiu se consideră terenul pe care este amplasată clădirea, coridoarele, scările, ascensorul, spațiul destinat pentru agrement, terenul de joacă pentru copii, curțile, grădinile, precum și locurile de parcare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării