main logo
1096

Refugiații din Ucraina pot obține numărul IDNP în format digital

Persoanele refugiate din Ucraina, care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai îndelungată, vor putea beneficia de servicii publice în baza numărului de identificare de stat (IDNP), atribuit la traversarea frontierei Republicii Moldova, ce poate fi descărcat cu ajutorul unei aplicații digitale dezvoltate recent de Agenția de Guvernare Electronică.

Refugiații din Ucraina pot obține numărul IDNP în format digitalFoto: gov.md

Potrivit Guvernului, noua soluție digitală este integrată pe platforma dopomoga.gov.md și poate fi utilizată începând din data de 14 martie 2022, transmite Știri.md.

- Numărul de identificare de stat (IDNP) este un indice de bază la identificarea persoanei fizice pe teritoriul Republicii Moldova.

- Informația privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) poate fi obținută online, pe platforma dopomoga.gov.md, la compartimentul „Obține IDNP”, introducând datele personale din actul de identitate deținut de cetățeanul refugiat din Ucraina (pașaport de călătorie în străinătate, act de identitate intern sau certificat de naștere).

- Această informație poate fi descărcată ușor în format PDF și prezentată organelor de stat pentru a beneficia de servicii publice, la angajarea în câmpul muncii, înscrierea minorilor la grădiniță sau școală, deschiderea unui cont bancar, înregistrarea unei companii etc.

- Numărul de identificare de stat (IDNP) este valid la prezentarea actului de identitate, în baza căruia a fost atribuit numărul IDNP.

- Informația cu privire la IDNP este eliberată în baza datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, care se înregistrează la trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

- În situația când IDNP nu poate fi obținut prin intermediul portalului dopomoga.gov.md, cetățenii străini aflați temporar pe teritoriul Republicii Moldova urmează să se adreseze la unul dintre centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (https://www.asp.gov.md/ro/informatii-utile/subdiviziuni-teritoriale) sau la Biroul Migrație și Azil (http://bma.gov.md/ro/servicii-teritoriale).

Totodată, entitățile publice la care se adresează refugiații vor recunoaște aceste extrase și vor putea verifica autenticitatea lor scanând codul QR.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării