main logo
1033

Recursul lui Stoianoglo de anulare a urmăririi penale, respins de CSJ

Procurorul general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, prin intermediul unuia dintre avocații săi, Iurie Mărgineanu, a ajuns tocmai în ultima instanță națională cu o acțiune de contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Recursul lui Stoianoglo de anulare a urmăririi penale, respins de CSJFoto: știri.md

Stoianoglo a solicitat anularea hotărârii membrilor „cu privire la examinarea adresării deputatului PAS Lilian Carp despre pretinsele acțiuni ilegale”, pe scurt, a încercat stoparea urmăririi penale pornite împotriva sa, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Colegiul Curții Supreme de Justiție (CSJ) însă, în componența judecătorilor Nina Vascan, Victor Burduh și președintele ședinței, Maria Ghervas, a decis respingerea recursului în ziua de miercuri, 29 decembrie curent.

Decizia CSJ a fost expusă tocmai pe 11 pagini de format A4.

În fapt, avocatul Iurie Mărgineanu a explicat inițial, atunci când a mers la Curtea de Apel Chișinău, că prima instanță a interpretat și aplicat în mod eronat prevederile Codului administrativ, iar în consecință în mod greșit a ajuns la concluzia că Alexandr Stoianoglo nu a revendicat încălcarea, prin activitatea administrativă, a unui drept în sensul art. 17 din Codul administrativ.

La fel, a considerat greșită concluzia precum că CSP a acționat în raporturi penale şi că părţile nu se află într-o procedură administrativă, or, la momentul solicitării intentării procedurii administrative și la emiterea actului administrativ individual nu erau inițiate niciun proces penal şi nicio urmărire penală.

„Curtea de Apel Chișinău, aplicând eronat prevederile art. 207 alin. (2) lit. e) din Codul administrativ, i-a îngrădit iremediabil accesul la justiție și nejustificat a exclus hotărârea CSP din 5 octombrie 2021 din noțiunea legală de act administrativ individual”, a adăugat Iurie Mărgineanu.

Doar că, efectuând controlul judiciar al încheierii din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău, instanța de recurs a constatat că aceasta a fost emisă în concordanță cu normele de drept procedural. Într-un final, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al CSJ a decis:

„Se respinge recursul depus de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, reprezentat de avocatul Iurie Mărgineanu. Se menține încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău emisă în cauza de contencios administrativ intentată la acțiunea procurorului general Alexandr Stoianoglo împotriva CSP cu privire la contestarea actului administrativ”.

Decizia CSJ este irevocabilă.

Amintim că, în prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar, adică este cercetat în stare de libertate. Procurorii au finalizat urmărirea penală pe un capăt de acuzare: depășirea atribuțiilor de serviciu. El mai este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat.

Mai mult, recent, i-au fost înaintate alte două capete de acuzare: încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmării penale.

Procurorul general suspendat din funcție pledează nevinovat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării