main logo
13710

Record oficial de pacienți infectați. Ciocoi: Examinăm alte restricții

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a vorbit în debutul ședinței Guvernului despre situația epidemiologică actuală, subliniind faptul că indicatorii de infectare din ultima săptămână au crescut cu 30%.

Record oficial de pacienți infectați. Ciocoi: Examinăm alte restricțiiFoto: știri.md

Astfel, pentru că a sporit numărul de cazuri active și spitalele sunt suprasolicitate, o cifră record de peste 11.000 de oameni se tratează la domiciliu, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„De ieri a început vaccinarea medicilor din prima linie. Peste 700 de doctori deja au fost imunizați în prima zi a campaniei de vaccinare. Totodată, mâine urmează să ajungă la Chișinău un nou lot de vaccin, primit pe platforma Covax", a adăugat Tatiana Zatîc.

Prim-ministrul interimar a mulțumit medicilor pentru tot sacrificiul și munca depusă, dar și partenerilor externi pentru sprijinul oferit Republicii Moldova.

„Trebuie să acordăm atenție maximă medicilor din prima linie. Ei merită cu adevărat un monument pentru munca pe care o fac. Vreau să mulțumesc și partenerilor noștri, în mod special României – pentru primele doze de vaccin donate. Avem instituții în care cadrele medicale au fost deja imunizate în componență deplină", a declarat oficialul.

Aureliu Ciocoi a declarat că se discută posibilitatea alocării banilor din bugetul de stat și achiziționarea vaccinurilor direct de la producătorii farmaceutici internaționali.

„Situația nu este una simplă. Situația în Republica Moldova este una care trezește îngrijorări. Au fost deja transferate în online sistemul de învățământ. Suntem în proces de a examina și alte măsuri restrictive, în așa fel încât să limităm posibilitatea de expansiune a pandemiei”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Totodată, potrivit IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță astăzi, 3 martie, 24 de decese asociate COVID-19. Sunt raportate și 1550 de cazuri noi de infectare, bilanțul ajungând la 189.397.

Responsabilii din sănătate anticipează că, până la finele lunii martie, numărul cazurilor de îmbolnăvire va fi și mai mare, iar presiunea asupra sistemului va crește enorm.

Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a precizat că azi au fost efectuate 4 548 de teste. Este mare și numărul lucrătorilor medicali confirmați zilnic – 76. Numărul total al angajaților din sistemul de sănătate, confirmați până acum, a ajuns la 16 891.

În stare extrem de gravă sunt 322 de pacienți cu COVID-19, dintre care 56 de persoane sunt supuse ventilației mecanice. Tatiana Zatîc a menționat că cel mai trist este că permanent se menține înalt numărul persoanelor răpuse de COVID-19. Vindecare este mai lentă și are loc o agravare a cazurilor.

„Datele săptămânii a opta, comparativ cu săptămâna a șaptea a acestui an, denotă că numărul de cazuri de infectare a crescut cu 32,5%, numărul deceselor a crescut cu 31%, iar numărul de vindecați a scăzut cu 4,1%.

Vedeți distribuția după săptămâni, și în ultima săptămână tendințele sunt permanent în creștere, ceea ce denotă un risc major pentru următoarele săptămâni. O situație foarte alarmantă”, explică secretarul de stat.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află un număr record – 10.206 persoane, iar 17.155 – sunt sub supraveghere la domiciliu.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării