main logo
4463

Recensământul 2024, ultimul realizat după metoda clasică. Ce spune directorul BNS

Actualul recensământ ar putea fi ultimul de acest fel. Biroul Național de Statistică (BNS) își propune să implementeze metoda de colectare a datelor folosită în țările nordice. Mai exact, pentru a obține răspuns la întrebările unui chestionar clasic, Biroul va suprapune datele deja disponibile din diverse registre de stat.

Recensământul 2024, ultimul realizat după metoda clasică. Ce spune CaraImagine simbol

Cel puțin asta a declarat directorul BNS, Oleg Cara în cadrul emisiunii DESCIFRAT, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

„Ne propunem ca recensământul din 2024 să fie ultimul recensământ clasic. [...] Odată cu colectarea datelor și codurilor IDNP va fi posibilă conectarea și de actualizarea datelor care vor fi obținute în cadrul recensământului”, a menționat directorul BNS.

Mai exact, în următorii ani nu vor mai exista recenzorii care vor merge din casă în casă, iar datele se vor obține dintr-o suprapunere de date din diferite registre de stat.

Oleg Cara a mai menționat că în viitor recensământul nu va mai fi realizat o dată la 10 ani, ci mult mai des, la trei, la cinci sau chiar la un an.

„Acestea sunt cele mai bune practici în țările nordice care din 2020 nu mai realizează recensământul în forma clasică. Țările utilizează registre administrative care sunt foarte bine dezvoltate și foarte bine corelate. Astfel au posibiltatea să genereze datele care se regăsesc în recensământul clasic utilizând zeci de registre”, a comunicat Oleg Cara.

Totuși, deocamdată nu este clar când anume se poate întâmpla acest lucru. Principalul motiv este necesitatea îmbunătățirii și creării registrelor de stat care urmează să fie utilizate în acest proces.

Recensământul din R. Moldova se va desfășura în perioada 8 aprilie - 7 iulie și este al treilea proces de acest gen, care are loc după declararea Independenței țării.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării