main logo
1355

Recean: Foametea din 1946-1947, cel mai traumatizant fenomen din istorie

Premierul Dorin Recan a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei organizate de regimul sovietic în perioada 1946-1947 din Moldova.

Recean: Foametea din 1946-1947, cel mai traumatizant fenomen din istorieFoto: Știri.md/Arhivă

Într-o postare pe rețelele de socializare, premierul a scris că sute de mii de persoane au avut de suferit în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946–1947, transmite Știri.md.

„Foametea necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist ca instrument de opresiune și control imediat după cel de-al doilea război mondial, a dus la moartea a peste 123.000 de oameni din toate regiunile țării. Alte circa 400.000 de persoane au fost afectate grav de malnutriţie, dar au supravieţuit”, a scris Dorin Recean.

Prim-ministrul a subliniat că foametea din 1946–1947 a fost cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a R. Moldova.

„Astăzi ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a ţării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, și să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați”, a transmis premierul Dorin Recean.

Știri.md amintește că în a treia sâmbătă a lunii aprilie sunt comemorate victimele foametei organizate de regimul sovietic în perioada 1946-1947.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării