main logo
1014

Reacţii privind numirea Nataliei Moloşag în funcţia de Ombudsman

Numirea de către Parlament a Nataliei Moloşag în funcţia de Avocat al Poporului a provocat mai multe reacţii în rândul politicienilor, dar şi al societăţii civile.

Reacţii privind numirea Nataliei Moloşag în funcţia de OmbudsmanFoto: trm.md

Aceştia susţin că Natalia Moloşag a fost numită pe criterii politice, iar concursul a fost mimat. De cealaltă parte, după ce ieri opoziţia a semnalat un conflict de interese în acest caz, declarând că Natalia Moloşag a fost avocata actualului şef al statului, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, susţine că acest exerciţiu a fost unul corect şi democratic, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Directorul Promo-Lex, Ion Manole, susţine că votul majorităţii parlamentare acordat Nataliei Moloşag a fost un vot politic asumat, simplu, plictisitor şi antidemocratic, fără unele întrebări sau obiecţii la candidatul la funcţia de Ombudsman.

„Avocatul Poporului a fost votat de către majoritatea parlamentară printr-un vot exclusiv politic asumat. Anume vot politic îl voi numi pentru că nu am auzit nici întrebări, nici unele obiecţii la adresa candidaţilor. După mine, a fost un vot simplu, plictisitor şi antidemocratic dacă doriţi”, a spus Ion Manole.

Nemulţumită de decizia de ieri a Parlamentului este şi Violeta Gaşiţoi, care a candidat pentru acest fotoliu. Aceasta a menţionat într-un interviu că „acest concurs a fost unul mimat şi că numirea Nataliei Moloşag a fost una politică”.

În acelaşi timp, expertul în politică, Dionis Cenuşă, a scris: „În loc să ofere poziţii importante în baza unor concursuri impecabile şi să echilibreze puterea oferind unele funcţii celor din opoziţie, PAS îşi plasează propriii oameni în toate funcţiile. Contează mai puţin profesionalismul”.

Decizia majorităţii parlamentare a fost criticată şi de preşedintele interimar al Platformei Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău, care a scris că „nu există democraţie când absolut toate concursurile publice sunt câştigate de oamenii afiliaţi partidului de guvernământ”.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, susţine că Natalia Moloşag a învins la concursul de Avocat al Poporului pentru că este profesionistă, și nu pentru că a fost avocata Maiei Sandu.

„Am văzut critici, ele sunt cumva acceptabile, deci eu accept critica în orice circumstanţe, evident dacă nu este bădărănoasă şi nu este calomnioasă, dar în cazul ăsta până la urmă s-a produs un exerciţiu în care Parlamentul, fracţiunea au avut de ales între doi candidaţi puternici, ambii au trecut meritocraţia”, a menţionat Sergiu Litvinenco.

Amintim că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaţilor la funcţia de Avocat al Poporului. Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului, iar Natalia Moloşag a obţinut nota maximă. Noul Ombudsman este numit pentru un mandat de şapte ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării