main logo
6930

Reacții oficiale privind presupusa explozie radioactivă din Râbnița

Alertă pe rețelele sociale. Locuitorii orașului Râbnița anunță că o explozie radioactivă a avut loc la Uzina Metalurgică Moldovenească, amplasată în stânga Nistrului.

Reacții oficiale privind presupusa explozie radioactivă din Râbnița

Unii internauți susțin că accidentul ar fi avut loc pe data de 5 martie, dar autoritățile de pe malul stâng ascund acest lucru, transmite Știri.md.

Pe de altă parte, alții au scris că au rude la uzină și că, de fapt, conducerea i-a asigurat că nu ar fi avut loc niciun accident grav.

La rândul său, deputatul Sovietului Suprem de la Tiraspol Andrei Safonov a declarat pentru kp.md că nivelul radiației este în conformitate cu cel admis de lege, dar totodată a căzut de acord că nu se cunoaște nimic concret despre caz.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a declarat pentru realitatea.md că specialiștii de la noi nu au fost solicitați pe un astfel de caz. Ea a mai spus că nivelul de radiație este la limita adminisibilă.

Contactat de Știri.md, vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, a declarat că, de la începutul lunii martie până în prezent, starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova a rămas stabilă.

Date potrivit cărora nu există niciun pericol pentru oameni se conțin și în raportul prezentat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Totodată, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a venit cu o precizare privind incidentul produs la Uzina Metalurgică din Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul.

"Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale", se arată în comunicat.

Potrivit oficialilor, în cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării