main logo
14650

Reacții adverse apărute la primii vaccinați din Moldova. Medic: E normal

După imunizarea cu vaccinul anti-COVID-19, unii medici din Moldova au avut reacții precum febră, dureri de cap, dureri musculare sau chiar și vomă.

Reacții adverse apărute la primii vaccinați din Moldova. Medic: E normal

Potrivit medicilor, deși aceste reacții sunt normale, pe mai multe rețele sociale au apărut informații false care duc la crearea panicii printre oameni.

Redacția Știri.md a cerut unele explicații în acest sens de la șefa Serviciului Epidemiologic, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”:

"S-a vaccinat destul de masiv în prima zi la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, acum s-a făcut o pauză. Vaccinul a dat reacții în limitele normei, reacții care sunt frecvente și pot apărea în primele 24 de ore după administrarea vaccinului.

Mai este și momentul psihologic al fiecărei persoane. Fiecare om individual îl suportă.

La Spitalul Clinic Republican nu sunt reacții care ar trebui declarate.

A fost un singur caz înregistrat, un medic fiind deja acasă, după vaccinare, a sunat la 112 pentru că avea febră, ulterior a fost dus la spital, iar peste 24 de ore febra a dispărut, iar medicul a revenit la programul obișnuit de muncă.

Aceste reacții sunt la nivel de toleranță.

Cum să clasificăm reacțiile anormale, care ar trebui raportate de urgență: roșeață care depășește articulația cea mai apropiată (cot, încheieturi), febră mai sus de 39,5 care se menține mai mult de două zile.

Din fericire, la moment nu avem așa reacții la medici", a declarat Marcela Chilianu, șefa Serviciului Epidemiologic, IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Am solicitat o reacție și de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale din Republica Moldova, unde am primit aceleași explicații și același răspuns oficial: din fericire, niciun caz de reacție anormală la vaccinul anti-COVID-19 nu a fost înregistrat în Republica Moldova.

Unele surse au declarat pentru Știri.md că unii din primii medici vaccinați s-au simțit rău au avut roșeață pe tot corpul, iar medicii imunizați, care au avut coronavirus anterior, sunt mai predispuși la reacții decât cei care nu au fost bolnavi cu COVID-19.

Medicul Anesteziolog-Reanimatolog de la Spitalul de Urgență, Aurelia Anghel, a povestit reacția organismului ei după vaccin:

"Pentru că mulți dintre voi m-ați întrebat care au fost  reacțiile adverse post vaccin am decis sa vă răspund aici!

 Deci am primit prima doza de vaccin Astra Zeneca acum 2 zile ,la 12 h după administrare am început să simt mușchiul care a fost injectat (brațul stâng) și anume la mișcare sau contracție, în repaus nu mă deranja ,peste alte 12h a apărut febră până la 38.5 maximal (o reacție absolut normală ca la orice vaccin ) azi dimineață adică a treia zi am avut amețeli de scurta durată la ridicarea bruscă din pat. Aacuma mă simt perfect, am lucrat toată perioadă post vaccin in tura de 24h care uneori ajunge și la 30 h, fără probleme !

Deci concluzia mea este că se merita sa suportam un pic consecințe pentru a ajuta la stoparea pandemiei !

Recomand tuturor care au posibilitate să se vaccineze!”, a scris medicul pe pagina sa personală.

"Ar trebui să se vaccineze toți, inclusiv persoanele care au avut deja boala. Cercetările încă nu au stabilit cât durează imunitatea naturală. Prin urmare, imunizarea este recomandată pentru toți. 

Cu toate acestea, pacienții cu forme severe, cărora li s-a făcut transfuzie de plasmă, ar trebui să aștepte 90 de zile după recuperare", a declarat Ninel Revenco, profesor universitar și șefa Departamentului Pediatrie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, președintele Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor.

Citește și: 

Mituri despre vaccinul anti-COVID, spulberate de un expert din Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării