main logo
2357

Reacţia rectorului de la ASEM după percheziţii şi arestarea celor şase profesori

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, spune că universitatea va veni cu o reacţie oficială privind percheziţiile, dar şi arestarea profesorilor după ce vor fi informaţi despre rezultatele investigaţiei.

Reacţia rectorului ASEM după percheziţii şi arestarea celor 6 profesori

„Eu nu cunosc cine sunt profesorii reţinuţi, mie nu mi s-a oferit informaţie oficială despre persoanele care au fost reţinute. Bănuiesc că aveau indicaţii şi numele de familie ale unor profesori, care au fost implicaţi în aceste ilegalităţi organizate în ASEM şi în jurul ASEM-ului de persoane care nu au absolut nimic cu ASEM-ul, nicio relaţie nu au cu ASEM-ul şi care făceau servicii de intermediere şi iată în felul ăsta au implicat studenţii noştri care vor să meargă pe calea cea mai uşoară şi unii profesori care nu au rezistat. ASEM-ul are în jur de 300 de cadre didactice care activează în instituţia noastră, majoritatea sunt oameni de calitate şi cu o ţinută morală corectă. Dar cu regret despre ei nu se vorbeşte ...” a declarat Belostecinic pentru TV8. 

Întrebat dacă recunoaşte că ar exista cazuri când profesorii iau bani de la studenţi pentru examene sau lucrări, rectorul a răspuns: „Eu nu recunosc nimic, decât faptul că astăzi în ASEM se fac unele investigaţii despre rezultatele căreia nu cunosc, în rest toată lumea vorbeşte că se întâmplă situaţii care pot fi apreciate ca lipsă de integritate, din care fac parte şi oferirea unor facilităţi sau mai ştiu … alte genuri de activităţi ilegale, dar vă zic eu nu pot să-mi asum răspundere pentru a vă oferi unele informaţii despre care nu am o părere fixă şi totală”, a declarat rectorul ASEM, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Totodată, el a menţionat că în trecut au fost cazuri când unii lectori au fost concediaţi din cauza acţiunilor similare. Profesori cărora li s-a spus să plece şi au pleca, totuşi, rectorul spune că „nu ne putem uita în gaura uşii ce face fiecare dintre angajaţii ASEM-ului, nu contează cadre didactice sau personal auxiliar”.

El însă a menţionat că „toată lumea ştie că se întâmplă în sistemul de învăţământ astfel de cazuri şi după câte s-a dovedit ASEM-ul nu este o excepţie, dacă se vor adeveri bănuielile date”.

Amintim că, şase profesori din cadrul ASEM şi alţi trei intermediari au fost reţinuţi pentru 72 ore într-un dosar privind promovare contra-cost a examenelor, tezelor anuale şi de licenţă, dar şi note pentru practica de producţie. Ofiţerii CNA şi Procuratura Anticorupţie au deconspirat reţeaua organizată, formată din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova şi mai mulţi intermediari din afara instituţiei de învăţământ, în urma unor informaţii, obţinute din interiorul instituţiei vizate, dar şi din alte surse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării