main logo
1238

Reacția Penitenciarului care a interzis donațiile de la Domnica Cemortan

La 26 noiembrie curent, activista civică Domnica Cemortan a manifestat acțiuni de protest, urmare a interdicției conducerii Penitenciarului nr.16-Pruncul (Spital), de acces în instituție cu pachete și colete destinate deținutelor și copiilor acestora.

Reacția Penitenciarului care a interzis donațiile de la Domnica Cemortan

Astfel, Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu următoarele precizări:

Penitenciarul nr.16-Pruncul are statut de spital penitenciar, unde se dețin atât persoane condamnate, cât și prevenite, aflate la tratament.

Accesul în instituțiile penitenciare al persoanelor se realizează în temeiul art. 181, Cod de executare, cu permisiunea specială a administraţiei acestor instituţii ori a persoanelor cu funcţie de răspundere ale organelor ierarhic superioare. 

Astfel, D. Cemortan nu a înaintat un demers scris în adresa instituțiilor vizate pentru solicitarea accesului în penitenciar.

Mai mult ca atât, în sectorul mamelor cu copii se dețin și persoane prevenite, respectiv era nevoie suplimentar de o autorizație și din partea organului de urmărire penală sau instanţei de judecată, în procedura cărora se află cauza penală.

În ceea ce privește distribuirea gratuită a produselor și articolelor folosite (haine, jucării), aceasta se permite doar, dacă produsele au fost supuse procesului de curățire la întreprinderi specializate, care vor elibera un certificat de atestare a mărfurilor date. Prin urmare, instituțiile penitenciare nu refuză neîntemeiat donații, doar le solicită donatorilor să fie respectată norma legală în acest sens.

Astăzi, după înaintarea demersului scris, conducerea penitenciarului a acceptat o parte din donații, iar restul, care nu îndeplineau cerințele privind identificarea pe produse a termenului de valabilitate, au fost respinse.

Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă disponibilitatea de a colabora cu reprezentanții societății civile, pentru realizarea procesului de integrare socială a persoanelor deținute.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării