main logo
1073

Reacția PA la acuzațiile unor avocați privind acțiunile unor procurori

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ce mai mulți avocați au declarat că în privința unui coleg a fost intentat un dosar penal.

Reacția PA la acuzațiile unor avocați privind acțiunile unor procuroriFoto: noi.md

Tot ei, au declarat că acțiunile ar fi avut loc cu scopul de a-l intimida și de a-l reduce la tăcere în dosarele de rezonanță în care este avocat, transmite Știri.md.

În acest sens, Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție:

„În vederea informării obiective a opiniei publice referitor la cazul avocatului investigat de către Procuratura Anticorupție, intervenim cu unele precizări, pentru a exclude speculațiile care sunt intenționat vehiculate în spațiul mediatic de către unii colegi ai acestuia în scopul de a crea impedimente pentru buna desfășurare a urmăririi penale.

În primul rând, dorim să ne exprimăm respectul față de avocații care au dat dovadă de profesionalism și etică profesională, evitând implicarea în show-ri mediatice cu destinația de PR și eschivare de la aplicare uniformă și echidistantă a legislației.

În această ordine de idei, reamintim, că platforma disputelor pentru actorii din justiție asupra cazurilor concrete este procesul judiciar, unde fiecare parte este în drept de ași expune alegațiile, opiniile și viziunile asupra soluționării cazului.

Cu referire la speță, informăm, că avocatul vizat în discuțiile publice este urmărit penal în cadrul unui dosar din gestiunea procurorilor anticorupție, care se referă la fapte de prezentare a unei plângeri cu bună-știință falsă despre săvârșirea unei infracțiuni (art.311 alin.(2) din Codul penal) și prezentarea, cu bună-știință, a declarației mincinoase, săvârșită în cadrul procesului penal (art.312 alin.(2) din Codul penal).

Având în vedere circumstanțele cazului este important de a menționa, că dreptul persoanei de a sesiza organele de drept despre o anumită infracțiune nu poate fi abuziv și este însoțit întotdeauna de responsabilitatea pentru veridicitatea declarațiile făcute.

În acest context, ținem să precizăm că, procurorii vor asigura ca investigațiile penale, inclusiv, pe acest caz să fie efectuate în continuare în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Mai mult, reiterăm opinia că procurorii vor investiga orice sesizare despre pretinse fapte penale, indiferent de subiectul ce urmează a fi supus investigațiilor penale.

În același timp, agitația și declarațiile nefondate și panicate ale unor reprezentanți ai profesiei de avocat, generează și mai mult percepția atît a justițiabililor, cît și a justițiarilor că prin aceste acțiuni prioritar se urmărește de a fundamenta și crea un statut privilegiat pentru unii actori din justiției.

Pe această cale, ținem să comunicăm că, Procuratura își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu prevederile legislației procesual penale, având ca scop protejarea persoanelor, societății și statului de infracțiuni, astfel ca orice persoană care a săvârșit o infracțiune, indiferent de statutul său social sau funcția pe care o deține, să fie pedepsită potrivit vinovăției sale și nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală și condamnată”, se arată în reacția Procuraturii Anticorupție.

Știri.md amintește că un grup de a avocați a declarat în cadrul unei conferințe de presă că de-a lungul timpului în sistemul avocaturii din Republica Moldova au existat mai multe cazuri în care avocații au fost intimidați. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării