main logo
655

Reacția lui Ion Sturzu și Aureliu Cincilei la solicitarea Comisiei de anchetă

Nu ne-au fost prezentate niciun fel de acuzații și nu am fost audiați înainte de aprobarea raportului. Este reacția viceguvernatorilor Ion Sturzu și Aureliu Cincilei la solicitarea Comisiei de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, de a fi revocați din funcție.

Reacția lui Sturzu și Cincilei la solicitarea Comisiei de anchetă

Cei doi susțin că nici unul dintre ei nu a patronat domeniul de supraveghere bancară, ei fiind numiți în funcții când situația din cele trei bănci devalizate deja era gravă, transmite Știri.md cu referire la orheitv.md.

„Până la finalizarea activității Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, nici eu și nici viceguvernatorul Aureliu Cincilei nu am fost invitați la audieri pentru a răspunde la întrebări și pentru a prezenta argumentele deținute la acest subiect. De asemenea, nu ni s-a comunicat vreo acuzație, deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat Comisiei toate materialele solicitate.”, menționează Ion Sturzu într-un comunicat remis presei.

Funcționarul mai precizează că, abia după aprobarea raportului, el a fost chemat la Parlament, dar informațiile pe care le-a furnizat comisiei nu se regăsesc în raport. 

Sturzu mai spune că a ajuns la BNM în 2013 când situația la cele trei bănci devalizate era una extrem de gravă și că nici el și nici colegul său, Aureliu Cincilei, nu au patronat domeniul de supraveghere bancară. El susține că, în perioada post-criză, s-a implicat activ în realizarea unor reforme profunde în sectorul bancar.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar i-a recomandat Parlamentului să-i revoce din funcție pe viceguvernatorii BNM Ion Sturzu și Aurel Cincilei. 

Totodată, Comisia consideră că BNM a avut un rol important în crearea unei panici artificiale în jurul BEM, în contextul evenimentelor ulterioare din anii 2013-2014. Comisia mai recomandă Guvernului și BNM să examineze oportunitatea desecretizării și publicării tuturor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării