main logo
657

Reacția ANP la restricționarea accesului parlamentarilor ACUM în Penitenciarul nr.17

După ce unui grup de deputați ai blocului ACUM i s-a refuzat întrevederea cu deținutul Gheorghe Petic, Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu precizări.

Reacția ANP la restricționarea accesului celor de la ACUM în PenitenciarReacția ANP la restricționarea accesului celor de la ACUM în Penitenciar

Potrivit unui comunicat, instituția precizează că administrația Penitenciarului nr.17-Rezina nu este în drept să autorizeze întrevederea cu preveniții din penitenciar (inclusiv a prevenitului Petic), fără permisiunea specială a organului de urmărire penală sau instanței de judecată, în procedura căreia se află cauza penală, transmite Știri.md

Totodată, instituția confirmă că deputatul are dreptul de a vizita, orice organ de stat şi obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent, însă deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent în sensul celor solicitate în cerere.

De asemenea, menționăm că potrivit art. 181 alin. (1) din Codul de executare, unii demnitari, inclusiv deputații în Parlament, pot vizita instituțiile penitenciare în scopul exercitării atribuțiilor de serviciu. Asemenea vizite, evident pot avea loc, fără permisiune specială, în cadrul controlului parlamentar cu respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului și înștiințarea prealabilă a administrației penitenciarului în vederea asigurării securității. Despre un control parlamentar nu am fost înștiințați. În același timp, menționăm că această normă legală nu vine să anuleze procedurile ce ține de vizitarea deținuților sau preveniților în mod individual, proceduri care urmează a fi respectate.

Astfel, susține ANP instituția se află în imposibilitatea de acordare a întrevederii solicitate, ținând cont de dispozițiile prohibitive ale normelor citate supra.

În același timp, tot astăzi, 18 martie 2019, informează ANP la Penitenciarul nr.17-Rezina a fost declarată zi sanitară, potrivit unui grafic prealabil, aprobat la începutul anului curent. Cu toate acestea, administrația penitenciarului a recepționat coletul adus deținutului Petic, în baza art. 211 al Codului de executare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării