main logo
3562

Reacția angajatului Ambasadei R. Moldova în Rusia, acuzat de găgăuzi

Victor Ionesii, angajatul Ambasadei R. Moldova la Moscova despre care presa a scris recent că era vizat într-o scrisoare adresată Ministerului Afacerilor Externe, amenință că va da în judecată un portal de știri din R. Moldova.

Reacția angajatului Ambasadei R. Moldova în Rusia, acuzat de găgăuziColaj: Zdg.md

Este vorba despre portalul Zdg.md, care a publicat un articol despre cum mai mulți cetățeni ai R. Moldova de etnie găgăuză au expediat o scrisoare în adresa Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova în care susțin că Victor Ionesii, angajat în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia, distribuie „în mod deliberat” pe rețelele de socializare „informații provocatoare pentru naționalitățile care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră”, dar și „informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze”, transmite Știri.md.

Atunci, zdg.md a făcut referire la o scrisoare colectivă, expediată MAE-ului, dar și redacției respective, prin care mai mulți cetățeni ai R. Moldova din Rusia au ceruti Ministerului să se autosesizeze și solicită lui Victor Ionesii, care este administrator-șofer în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia și nu „diplomat” așa cum este prezentat în scrisoare, să-și ceară scuze publice.

„Suntem în proces de examinare, ulterior vor fi întreprinse acțiunile care se impun”, au declarat reprezentații MAE pentru cei de la Zdg.md.

Totuși, Victor Ionesii a calificat informațiile drept „false și denigratoare” și a declarat că nu a denigrat și publicat „careva materiale contra găgăuzilor, pe rețelele de socializare și Facebook”.

„Aşa-zisa scrisoare deschisă la care face referire „Ziarul de Gardă” este o scrisoare anonimă, creată și lansată în spațiul public de către Alexandru Pavliuc, reprezentantul SIS la Moscova, persoană apropiată de Dodon, cu scop de a discredita persoana mea. De mai mult timp Pavliuc se ocupă cu activități ilegale de discreditare şi şantaj a diplomaților moldoveni la Moscova, prin intermediul Telegram canalelor anonime și conturilor false pe rețele de socializare.

Referitor la crimele lui Pavliuc, societatea a fost informată de mai multe persoane publice și de către ofițeri SIS. Inclusiv eu personal și alți diplomați din cadrul MAE am sesizat organele procuraturii referitor la crimele lui Pavliuc în cadrul Ambasadei la Moscova. Anume din acest considerent, Pavliuc înțelegând că va răspunde penal, pe parcursul anului curent a inițiat o amplă campanie de discreditare a mea, cu scop de a aduce în locul meu în funcție diplomatică complici de-ai săi”, precizează Victor Ionesii.

La scurt, timp, Victor Ionesii a venit cu un mesaj în adresa redacției Știri.md, în care spune că scrisoare ar fi fabricată de ofițerul SIS Alexandru Pavliuc, reprezentantul lui Igor Dodon în Ambasada R. Moldova de la Moscova.

„Urmare publicării de către “ZdG” a unui articol care se bazează pe o așa numită scrisoare deschisă a unor cetățeni de etnie găgăuză  - scrisoare fabricată de Alexandru Pavliuc, ofițer SIS, finul lui Gumeniuc și reprezentantul lui Dodon în Ambasada R.Moldova de la Moscova, am solicitat redacției “Ziarului de Gardă” să plaseze dezmințirea mea. Din careva considerente necunoscute, redacția “ZdG” refuză să-mi acorde dreptul legal pentru dezmințirea acestei știri false. Astfel, în temeiul legislației în vigoare, am remis în adresa redacției “Ziarului de Gardă” o cerere prealabilă cu solicitarea de a publica dezmințirea mea. În cazul în care această cerere nu va fi satisfăcută, voi acționa redacția “ZdG” în instanța de judecată, inclusiv voi cere un prejudiciu moral.

Ori, apărarea demnității personale și profesionale nu este o amenințare. Iar, o redacție care se consideră independentă - acordă dreptul la replică și dezmințire, și nu face jocul murdar al unor indivizi din SIS!

În calitate de diplomat, am informat conducerea MAE în modul stabilit despre fiecare pas al meu pe acest caz, inclusiv despre crimele lui Pavliuc în ambasadă.

În acest sens, apar mai multe întrebări obiective, cum e posibil ca o instituție media care se declară independentă ca “ZgG” să facă jocul ofițerului SIS Pavliuc, care este învinuit public de denigrarea persoanelor și diplomaților? Cum e posibil că “ZdG” tace la solicitările mele, iar “Știri.md” cunoaște despre cererea mea prealabilă? De ce redacția “ZdG” face știri pe scrisori anonime și false lansate în spațiul public cu scop de denigrarea diplomaților moldoveni?””, se arată în reacția lui Victor Ionesii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării