main logo
2138

Războiul, tot mai aproape de Moldova: Nu știi ce poate să-ți cadă mâine în cap

Zeci de geniști, polițiști de frontieră, dar și angajații IGSU au împânzit zona unde, ieri după-amiază, au căzut rămășițele unei rachete. Spațiul a fost izolat, iar accesul limitat, inclusiv și pentru presă. Astăzi în zonă au mai fost găsite elemente ale obiectului exploziv. În timp ce autoritățile demarează ancheta, oamenii din zonă stau cu frică.

Războiul, tot mai aproape de Moldova: Nu știi ce poate să-ți cadă în capFoto: tvn.md

Locuitorii orașului Briceni povestesc cu groază cum s-a produs totul, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

Potrivit lor, elemente din rachetă au căzut în livezile lor, la o distanță de aproximativ 300 de metri.

Oamenii spun că au trăit clipe de groază.

„Am văzut cum o țeavă zbura, o rachetă. Doar că nu ea nu zbura după inerție, dar a zburat rotindu-se. Atunci când ea a căzut aici în livadă, totul s-a întâmplat în ochii mei, la aproximativ 300 de metri de zona rezidențială.

Mi-a fost frică ca să nu fie încă vreo explozie. Și am spus fiului să ne ascundem după kamaz, pentru că de toate în viață se pot întâmpla. Ea a căzut, apoi vreo două minute a fost liniște și după a apărut și poliția și grănicerii.”

„Am auzit doar o bubuitură. Am ieșit aici pe terasa casei și am auzit sunet urlând și după a fost bubuitura. Asta e tot ce a fost.

Undeva prin grădinile noastre a căzut o bucată de rachetă, dar apoi a căzut și în livadă și a fost o bubuitură, dar la început a fost un vuiet, căci atunci când am ieșit la terasă și a zburat deasupra capului meu, am crezut că cade peste mine.

– Ați tras o sperietură zdravănă?

– Da, până seara târziu, chiar și acum când vorbesc cu dumneavoastră îmi este foarte frică.”

„Iată ea stă așa, și ea a zburat așa. Vedeți? Iată așa. Asta e ceea ce am văzut.”

„O explozie am simțit. De fapt nu am simțit, dar am auzit, ce pot să spun. – V-ați speriat? – Desigur că m-am speriat, trăiești și nu știi ce poate să-ți cadă mâine în cap, dar ce mâine, azi, poate chiar în câteva secunde poate să cadă.”

„Iată mergeam, mergeam, mergeam și deodată vuuuh, iar apoi te uiți în câteva secunde din nou vaah, soția tocmai s-a aplecat de frică.”

„– Boom, Boom, a fost de două ori. Și atât.

– Nu v-ați speriat? Ce credeți despre asta?

– Soția s-a speriat mai mult. Este o fărădelege.”

„Ea a zburat așa, iată așa, val-vârtej și a căzut acolo, iar o bucată care s-a rupt, a căzut acolo.

– Dvs ați văzut cum ea a căzut?

– Da, eu am văzut, eu am fost acolo, la o distanță de aproximativ 20 de metri, ea încă fumega.

– Dar zgomotul era puternic?

– Da, două erau. Dar ea din această parte a zburat, din direcția gospodăriei silvice, a consiliului raional.”

„Asta nu este chiar o rachetă. Dacă ea a mers rotindu-se, ea nu mai este o rachetă. Eu știu asta pentru că eu am făcut serviciul militar, și știu ce fel de rachete sunt. Am fost alături și m-am uitat, este ok, nu îmi e frică.”

Autoritățile locale îndeamnă locuitorii orașului să păstreze calmul.

Mai mult, primarul orașului Briceni, dă asigurări că nu există vreun pericol pentru securitatea oamenilor.

Vitalii Gorodinschii, Primarul or. Briceni mapa Primărie: „Ca să fie clar, acest incident s-a petrecut în afara orașului Briceni, nu este spațiul orășenesc, este la periferie, în apropierea orașului.

Noi am ieșit la fața locului, am analizat, am securizat zona cu ajutorul poliției. Ne-am asigurat să nu existe vreun pericol de explozie, de asta nu am făcut nici un fel de anunț, vreo alarmă ori evacuarea oamenilor nu a avut loc.”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență asigură suportul pentru ca specialiștii să continue cercetarea la fața locului, iar obiectele respective urmând a fi ridicate și transmise către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Amintim că ieri, 5 decembrie, în jur de ora 15:15, pe fondul bombardamentelor masive din Ucraina, o patrulă a Poliției de Frontieră a identificat locul căderii unor elemente ale unei rachete, într-o livadă din apropierea orașului Briceni.

Nici poliția și nici alte structuri ale statului implicate în desfășurarea anchetei pe marginea celor întâmplate nu au oferit informații jurnaliștilor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării