22 iun, 2018 09:44
1 878
0
Răsturnare de situație în cazul moldovencei reținute pentru spionaj în Rusia
22 iun, 2018 09:44
1 878
0

Arestarea Carinei Ţurcan, top-manager la Inter RAO EES, cel mai mare producător de energie electrică din Rusia, ar avea legătură nu cu activităţi de spionaj în favoarea României, aşa cum a încercat să acrediteze Moscova, ci interesele de afaceri ale şefului companiei Rosnefti, Igor Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Afirmaţiile au fost făcute de cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski, într-o emisiune la postul de radio Ekho Moskvî.

Igor Secin, unul dintre cei mai influenţi apropiaţi ai lui Putin încearcă să-şi consolideze controlul asupra Inter RAO, şi putea să fi apreciat că Ţurcan nu îi este suficient de loială, a opinat Belkovski, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

"La mijloc este încercarea lui Igor Ivanovici Secin de a prelua controlul asupra 'Inter RAO'. El încearcă s-o facă prin arestarea unor persoane, printre care şi Marina (Carina) Ţurcan. Femeia nu e niciun fel spioană româncă", a opinat expertul rus.

Potrivit Kommersant, Carina ar avea conexiuni şi relaţii cu un alt influent om de afaceri, Victor Drighenici, mai puţin cunoscut lumii, dar care a fost implicat în câteva scheme de export a energiei electrice în România, de la centrala de la Cuciurgan.

Viktor Drigenici, provine din structurile RAO EES - Sistemul electric unificat al Rusiei - iar societăţile sale actuale sunt implicate în construirea unor obiective pentru Ministerul Apărării rus şi centrale nucleare, atât în Rusia, cât şi în afara ei, în India şi China.

Între timp, autorităţile ruse încearcă să elucideze modul în care Carina Ţurcan a obţinut cetăţenia rusă.

Serviciile secrete ruseşti ar avea dubii în ceea ce priveşte legalitatea obţinerii de către aceasta a paşaportului rusesc, informează portalul Rosbalt. Documentul i-a fost remis în urmă cu 10 ani, în zona Volokolamsk din regiunea Moscovei, dar Ekho Moskvî scrie că Ţurcan nu a deţinut vreo proprietate în această zonă şi nici nu a fost înregistrată aici.

Cu toate acestea, Carina Ţurcan are o vilă la periferia Moscovei în zona rezidenţială numită "Noua Rigă" şi un apartament în capitala rusă.

Din informaţiile publicate pe pagina web a Judecătoriei Lefortovo din Moscova, ea este acuzată în baza articolului 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, care se referă la cetăţenii străini și apatrizii care sunt acuzaţi de spionaj.

Acest articol prevede că pentru „transmiterea, precum și colectarea, furtul sau deținerea în scopul transferului către un stat străin, o organizație străină sau reprezentanților lor de informații ce constituie secret de stat, precum și transmiterea sau colectarea la comanda unui serviciu de informaţii străin a altor informații pentru a fi utilizate în detrimentul securității externe a Federației Ruse", pedeapsa este privaţiunea de libertate pentru o perioadă de la zece la douăzeci de ani.

În cadrul companiei "Inter RAO", Ţurcan coordona importul şi exportul de energie electrică. Potrivit interlocutorilor portalului Rosbalt, serviciile speciale româneşti nu ar fi fost singurele beneficiare ale informaţiilor secrete pe care le transmitea Carina Ţurcan. Media din Rusia încearcă să acrediteze ideea că informaţiile ajungeau ulterior în posesia CIA.

Conform unor media ruse, Ţurcan a fost monitorizată timp de un an de către FSB, pe motiv că aceasta ar fi putut furniza informaţii despre organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea anexată.

Bucureştiul a recunoscut că Ţurcan are cetăţenia română, dar până la ora actuală nici suspecta şi nici rudele ei nu au solicitat vreun ajutor Ambasadei române de la Moscova.

Igor Secin, catalogat de presa rusă drept "eminenţa cenuşie a Kremlinului", a contribuit decisiv la falimentarea companiei petroliere Iukos şi a jucat un rol-cheie în procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski. Recent, Secin şi apropiaţi ai săi din FSB au instrumentat cazul arestării pentru mită a ex-ministrului economiei Aleksei Uliukaev, care a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter