main logo
1305

Răspunsul Tiraspolului la rezoluția ONU privind R. Moldova

Militarii ruși „asigură pacea și securitatea" pe teritoriul Transnistriei, iar decizia de retragere a acestora nu poate fi luată fără consimțământul autorităților din regiune. Despre acest lucru se arată într-o declarație al așa zisului minister de externe din regiune.

Reacția Tiraspolului la rezoluția ONU privind R. Moldova

În acest mod, Transnistria a răspuns la rezoluția adoptată de Adunarea Generală a ONU la 22 iunie privind „retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. 

În declarație se menționează că autorii documentului sunt R. Moldova – o parte a conflictului și a unei țări membre a operațiunii de menținere a păcii pe Nistru, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Totodată, așa zisul minister al afacerilor externe din regiune „subliniază că militarii ruși din transnistria îndeplinesc exclusiv sarcini pentru asigurarea păcii și securității durabile și că nu există alte forțe armate ruse, altele decât forțele de menținere a păcii, pe teritoriul transnistriei”.

În declarație se mai spune că prezența contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse „este fixat și reglementat de documentele de bază privind soluționarea conflictului armat”, iar astfel de demersuri din partea Republicii Moldova „cu utilizarea unor organizații internaționale autoritare sunt în mod evident condamnate la eșec și introduc tensiuni suplimentare în relațiile participanților la procesul de negociere”.

Astfel, administrața din regiune declară „în mod responsabil” că nu poate fi luată nicio decizie de modificare a formării unei operațiuni de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei fără a ține seama de opinia transnistriei.

Amintim că, la 22 iunie Adunarea Generală a ONU a votat proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. 

Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri. Potrivit documentului, autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. 

Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992. 

Potrivit Constituției, Republica Moldova și-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staționarea trupelor străine pe teritoriul național este interzisă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării