24 743
10
Răspuns oficial la scrisoarea tânărului revoltat că a picat examenul auto
24 743
10

Scrisoare deschisă către șeful Agenției Servicii Publice (ASP) din partea unui tânăr care a picat, din nou, examenul de șoferie.

Agenția Servicii Publice menționează că în scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv, desfășurarea probelor teoretice și practice este strict monitorizată, video și audio, transmite Știri.md.

În plus, vehiculele de examinare ale Agenției sunt dotate cu sistem GPS, fapt ce permite în orice moment identificarea locului în care se află mașina de examinare.

"În urma analizei înregistrărilor video a tentativelor de susţinere a probei practice din data de  5 martie 2019 şi 18 mai 2019, comisia de examinare instituită a constatat faptul că atitudinea examinatorilor faţă de candidatul Anatol Fornea a fost una calmă, corectă și respectuoasă, precum şi viceversa.

Examinatorul a efectuat prezentările de rigoare și a informat candidatul despre procesul şi ruta de examinare, cu momentul iniţierii etapei de probă. 

În timpul examenului s-au sesizat câteva încălcări de la regulile de circulație, iar la final, tânărului i-a fost comunicat rezultatul evaluării și motivele penalizărilor aplicate pe parcursul testării.

Nici la momentul evaluării, nici în termenul prevăzut pentru contestații, candidatul nu a avut obiecţii privitor la rezultatul obținut şi nu a înaintat vreo petiţie în acest sens. După investigarea prestației sale, calificativul „Respins” corespunde grilei de evaluare conform punctelor acumulate.

Pentru a oferi o imagine clară asupra cazului dat, ASP face publică filmarea din timpul desfășurării probei practice a examenului și îndeamnă viitorii șoferi să acorde o importanță sporită orelor de studiu și de exersare a abilităților de a conduce un autovehicul. De acest lucru depinde nu doar rezultatul obținut la examen, ci și siguranța traficului rutier.

Amintim în acest context că Agenția întreprinde toate măsurile necesare în vederea perfecţionării sistemului de examinare şi documentare cu permis de conducere. Pentru a reduce influența factorului uman, proba teoretică este total computerizată, iar rutele de examinare la proba practică sunt selectate aleatoriu printr-un sistem automatizat. Majoritatea automobilelor utilizate au fost date în exploatare în 2017. Acum suntem în proces de achiziționare a altor mașini noi pentru examene. Programarea prealabilă este disponibilă pe situl Instituției www.asp.gov.md, astfel încât orice candidat sa-și poată selecta singur ora și data convenabilă pentru desfășurarea probei de examen.

Între timp, pentru acomodarea elevilor la particularitățile tehnice de conducere ale autovehiculului de examinare, a fost introdusă conducerea de probă. Pedalele vehiculelor de examinare au fost înzestrate cu senzori şi martori pentru semnalizarea în cazul accesării acestora de către examinatori, iar sistemul de supraveghere video înregistrează fiecare accesare a examinatorului.

Totodată, a fost revăzută procedura de contestare a examenelor de obţinere a permisului de conducere. Actuala procedură prevede inclusiv schimbul calificativului din „Respins” în „Admis”, în cazul constatării faptului evaluării incorecte.

Anul trecut, numărul examinărilor a atins cifra de 202.067. Dintre acestea 89.548 au fost la proba teoretică, iar 112.519 la cea practică. Datele statistice ne arată că aproape 80 la sută din candidați au susținut examenul teoretic și 54 la sută au trecut de proba traseului. Numărul contestărilor recepționate până acum este de 172, ceea ce constituie 0,08 la sută din totalul evaluărilor", se arată în comunicat.

Știri.md amintește că în scrisoarea sa, tânărul scria că tot mai multe persoane se plâng că sunt picate la examenul auto, iar persoanele "incompetente" obțin cu ușurință permisul.

"De ce niște derbedei ca voi cumpără permisul, iar la primul gard rămân fără mașină?", a scris tânărul în scrisoare.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter