9 octombrie, 11:37
628
0
Raportul privind starea Filarmonicii e gata: Concluziile experților
9 octombrie, 11:37
628
0

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a prezentat raportul preliminar de expertiză, în care experții s-au expus asupra stării tehnice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Foto: mei.gov.md

Astfel, în urma accidentului tehnic produs în rezultatul incendiului clădirii s-a format o zonă avariată cu construcții prăbușite și elemente constructive degradate, care prezintă pericol de cedare, transmite Știri.md

Zona cu cel mai mare risc este în sala mare cu partea scenei și încăperile auxiliare aferente, precum și partea superioară a sălii mici cu foaierul.

"Construcțiile din metal sub acțiunea temperaturii mari a incendiului și-au pierdut stabilitatea și nu pot fi utilizate în continuare, unele porțiuni a zidăriei pereților din blocuri de calcar și elementele din beton armat au devenit fragile, proprietățile de rezistență a materialelor s-au diminuat brusc și prezintă pericol de prăbușire. De asemenea, volumul excesiv de apă la stingerea incendiului a agravat starea structurii de rezistență, a sporit substanțial masa elementelor constructive, care pot duce la prăbușiri ulterioare", spun reprezentanții MEI.

Totodată, experții au constatat că la această etapă de examinare, acumulările de construcții prăbușite nu permit examinarea detaliată a structurii de rezistență a construcției pentru elaborarea concluziilor și propunerilor privind eventualele intervenții la obiect. 

De aceea, urmează a fi evacuate toate elementele prăbușite și deșeurile de ardere, după obținerea în modul stabilit a autorizației în acest scop. 

La fel, elementele rămase, care prezintă pericol de prăbușire, urmează de demontat cu respectarea strictă a tehnicii securității.

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai informează că după finalizarea lucrărilor de evacuare a construcțiilor degradate se va efectua examinarea detaliată a construcției cu întocmirea raportului următoarei etape de expertiză tehnică.

În context, grupul de lucru a recomandat Autorității Administrației Publice Centrale de Specialitate în domeniul Culturii, elaborarea unui studiu de fezabilitate privind reconstrucția Filarmonicii Naționale cu evaluarea cheltuielilor necesare și Conceptului de proiect privind viitorul obiectivului nominalizat.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter