main logo
458

Raportul privind executarea fondurilor de asistență medicală, în MO

Raportul auditului financiar al Raportului guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2018 va fi publicat vineri, 19 iulie, în Monitorul Oficial.

Raportul privind executarea fondurilor de asistență medicală, în MOFoto: moldpres.md

În document, Curtea de Conturi a specificat că raportul guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2018, oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul aplicabil de raportare, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Pe de altă parte însă, auditul a scos în evidență că achitarea serviciilor medicale de ambulatoriu, potrivit principiului „per capita”, în lipsa ajustării trimestriale a volumului plăților conform numărului de persoane înregistrate în instituțiile medicale, nu oferă posibilitatea expunerii asupra plenitudinii mijloacelor financiare achitate, în valoare de 291 mln lei.

Totodată, în raportul Curții este specificat că prestarea serviciilor medicale spitalicești de către instituții nu oferă date exacte cu privire la serviciile medicale supraexecutate, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) nu dispune de instrumente de monitorizare și delimitare a acestora.

Auditul a mai stabilit că instituțiile medicale contractate pentru prestarea serviciilor medicale de înaltă performanță au supraexecutat un număr de investigații ce depășesc sumele contractuale cu 7 mln de lei, pentru care nu există o delimitare strictă, acestea ulterior fiind achitate de către CNAM.

În același timp, cheltuielile pentru medicamentele compensate, în sumă de 1,2 mln lei, nu sunt justificate din cauza erorilor în SIA „Medicamente compensate”, situație ce poartă un caracter permanent, constată raportorii.

În anul 2018, CNAM a acumulat în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală venituri în valoare de 6 877,4 mln lei, la nivel de 102,1% față de suma planificată. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării