main logo
2453

Raportul Anual al Avocaților Poporului a fost supus audierilor publice

Astăzi, 19 aprilie 2024, Raportul Anual al Avocatului Poporului și Avocatului Poporului pentru drepturile copilului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în anul 2023 a fost supus audierilor publice în cadrul Comisiei Drepturilor Omului și Relațiilor Interetnice a Parlamentului Republicii Moldova.

Raportul Anual al Avocaților Poporului a fost supus audierilor publiceFoto: Ombudsmanul Moldovei

Avocații Poporului au salutat deschiderea autorităților prezente la ședință, care au întreprins deja acțiuni în conformitate cu recomandările formulate, și sunt hotărâți să continue eforturile pentru îmbunătățirea situației respectării drepturilor omului în Republica Moldova, transmite Știri.md.

Mai mult, la ședința de audiere au participat 16 autorități publice.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a subliniat că raportul nu se limitează doar la cifre și statistici, ci reflectă angajamentul constant pentru justiție, egalitate și respect față de toți membrii societății. S-au analizat în detaliu principalele probleme din domeniul drepturilor omului din 2023, inclusiv cele legate de justiție, protecție și asistență socială, muncă și protecția muncii, cu accent pe provocările întâmpinate de persoanele cu dizabilități. De asemenea, s-au menționat acțiunile întreprinse pentru a răspunde la diverse probleme sociale, inclusiv propuneri legislative adresate autorităților publice.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a menționat că aspectele cele mai problematice identificate în 2023 au ținut de serviciile de suport pentru familiile cu copii aflate în dificultate, serviciile pentru copiii cu comportament antisocial, protecția copiilor față de orice formă de violență. De asemenea, s-au constatat lacune în ceea ce privește executarea hotărârilor judecătorești privind stabilirea domiciliului copilului și plata pensiei de întreținere. Cel mai preocupant aspect, conform Ombudsmanului copilului, l-a constituit statistica privind sărăcia copiilor, or sărăcia obstacolează din start realizarea deplină a tuturor drepturilor copiilor.

În anul 2023, drepturi pretins încălcate au fost dreptul la un proces echitabil, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la muncă și protecția muncii, dreptul la asistență și protecție socială. Cu referire la drepturile copilului, au fost evidențiate dreptul la familie, dreptul la educație, protecția împotriva abuzului, violenței și neglijării, protecția și asistența socială.

Ca rezultat al monitorizării respectării drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2023, Avocatul Poporului a adresat 83 de recomandări autorităților statului pentru îmbunătățirea situației în acest sens. În același timp, monitorizarea respectării drepturilor copilului a condus la adresarea a 62 de recomandări către autoritățile statului pentru a asigura o mai bună respectare a drepturilor copiilor.

În contextul angajamentelor Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, este esențial să creștem nivelul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului mai mult decât oricând, pentru a ne alinia la standardele comunitare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării