153
0
Raport: Fundațiile de caritate fac capital politic partidelor
153
0

Mai multe partide din R. Moldova își fac capital politic, mai ales în preajma campaniilor electorale, folosind fundațiile de caritate.

Experții Promo-Lex au numărat activitățile de binefacere a trei fundații afiliate partidelor și le-au contabilizat într-un raport prezentat pentru anul 2018, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Potrivit datelor, Fundația Edellweiss, asociată Partidului Democrat, a desfășurat anul trecut cel puțin 57 de activități care ar fi adus foloase formațiunii politice. Asociația Pentru Orhei, fondatoare a magazinelor sociale deschise de Ilan Șor, a avut la fel 57 de activități, iar fundația „Din Suflet” fondată de prima doamnă Galina Dodon a realizat cel puțin 37 de acte de caritate anul trecut, care ar fi adus capital politic PSRM-ului.

Experții au prezentat un caz grav care a avut loc la Bălți, unde fundația „Din Suflet” a împărțit ghiozdane pentru 25 de mii de copii. Acțiunea a avut loc chiar la sediul Partidului Socialiștilor. „Este un caz direct de implicare a partidului”, a declarat asistența Promo-Lex, Cornelia Călin la prezentarea raportului.

Aceasta a adăugat că banii cheltuiți de asociațiile de binefacere pot fi considerați drept finanțare din exterior pentru partide și ar fi trebuit să fie trecute la cheltuieli cel puțin zece milioane de lei. „Partidele culeg roadele activității acestor asociații, dar nu putem să le includem la cheltuieli din cauza prevederilor legislative”, a precizat experta.

În anul 2018 au fost înregistrate și sute de cazuri în care formațiunile politice au împărțit cadouri oamenilor și le-au organizat concerte de milioane de lei în scop electoral. Au fost contabilizate 376 de cazuri de oferire a cadourilor, 167 de activități „din ușă în ușă” pe la casele oamenilor, organizate preponderent de Partidul Democrat și concertele ar fi costat peste nouă milioane de lei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter