30 iunie, 14:40
457
0
Raport: Fetele, supuse unor practici care le dăunează fizic și emoțional
30 iunie, 14:40
457
0

Sunt necesare acțiuni urgente pentru a stopa căsătoriile timpurii, mutilarea genitală feminină și alte practici dăunătoare pentru femei și fete.

Foto: libertatea.ro

În fiecare an, milioane de fete din întreaga lume sunt supuse unor practici care le dăunează fizic și emoțional, cu deplină cunoștință și consimțământ din partea familiei, prietenilor și comunității, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Se menţionează în Raportul „Starea Populației Lumii 2020”, lansat astăzi, 30 iunie, de Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă.

Potrivit raportului, cel puțin 19 practici dăunătoare, de la călcarea (presarea) sânilor până la testarea virginității, sunt considerate încălcări ale drepturilor omului. Trei cele mai răspândite practici nocive sunt mutilarea genitală feminină, căsătoria timpurie și selecția băieților în raport cu fetele.

Natalia Kanem, directoarea executivă UNFPA, susţine că practicile dăunătoare împotriva fetelor provoacă traume profunde și de durată, privându-le de dreptul lor de a-și atinge potențialul maxim.

Potrivit unui comunicat de presă, în acest an, se estimează că peste 4 milioane de fete vor fi supuse mutilării genitale feminine. La momentul actual, 33 de mii de fete sub 18 ani vor fi forțate să se căsătorească, de obicei cu bărbați mult mai în vârstă. De asemenea, o preferință extremă pentru fii în raport cu fiice, în unele țări, a alimentat selecția de gen părtinitoare și neglijarea extremă a fetelor, ceea ce a dus la moartea lor, rezultând în 140 de milioane de „femei dispărute”.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, 12% dintre femei s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 18 ani (MICS, 2012). Totodată, se atestă și fenomenul sarcinilor neplanificate în adolescență, care, de multe ori, afectează viitorul fetelor, ele fiind private de posibilitatea de a face studii și a obține un loc de muncă calificat. Peste 2000 de fete se pomenesc în această situație în fiecare an, majoritatea fiind din mediul rural.

„Țările care au ratificat tratatele internaționale precum Convenția privind drepturile copilului au obligația de a pune capăt acestor practici. Multe țări au răspuns cu legi, dar legile singure nu sunt de ajuns. Decenii de experiență și cercetare arată că abordările care pornesc de sus în jos, din familie și comunitate, sunt cele mai eficiente în procesul de schimbare”, se arată în raportul UNFPA.

Alanna Armitage, directoarea regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală declară că aceste practici dăunătoare au o cauză principală în comun: devalorizarea fetelor și femeilor și subminarea egalității lor. „Dar vedem că normele sociale se mișcă în direcția corectă și există o șansă reală de a lucra împreună - guverne, societatea civilă, lideri de opinie – pentru a elimina aceste practici odată și pentru totdeauna”, spune Alanna Armitage.

La nivel mondial, eliminarea căsătoriilor timpurii și a mutilării genitale feminine este posibilă în termen de 10 ani, prin eforturi de asigurare a accesului fetelor la educație și implicare a bărbaților și băieților în schimbarea socială. Investițiile în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari pe an până în 2030 ar pune capăt acestor două practici dăunătoare și ar stopa suferința pentru circa 84 de milioane de fete, mai arată raportul.

În timp ce până acum, la nivel global, au fost înregistrate unele progrese în acest domeniu, pandemia COVID-19 amenință să schimbe tendința. O analiză recentă a relevat faptul că, dacă serviciile și programele vor rămâne închise timp de șase luni, alte 13 milioane de fete ar putea fi forțate să se căsătorească devreme și alte 2 milioane de fete vor fi supuse unei mutilări genitale până în anul 2030.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter