main logo
2309

Raport: Circa 7.000 de doze de vaccin expirate, administrate în Moldova

Curtea de Conturi a prezentat astăzi, 16 decembrie, raportul auditului cu privire la asigurarea cetățenilor cu vaccinuri și ce au întreprins autoritățile competente în acest sens.

Raport: Circa 7.000 de doze de vaccin expirate, administrate în MoldovaFoto: realitatea.md

În urma auditului s-a constat că au fost administrate circa 7.000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Autoritățile competente nu au putut prezenta probe relevante pentru a justifica erorile admise, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

La fel, echipa de audit a constatat circa 277.000 de informații introduse în alte perioade decât cele reale, privind vaccinarea unor persoane. În acest context, peste 70.000 de înregistrări au creat suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare.

Fiindcă nu au fost utilizate, iar termenul de valabilitate a trecut, au fost nimicite circa 11.000 de doze de vaccin, în valoare de 1,6 milioane de lei.

Șefa Direcției din cadrul DGAII, Irina Rogaciov, a menționat că mai multe loturi de vaccin ajungeau în instituțiile medicale din țară în lipsa informațiilor care ar confirma lotul, seria vaccinurilor și data expirării.

„Cu referire la evidența distribuirii dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, este menționat că livrările de la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică către Centrele de Sănătate Publică Regionale sunt însoțite de facturi de comandă, iar cele de la Centrele de Sănătate Publică Regionale către cele Teritoriale și, ulterior, către IMSP sunt însoțite de facturi fiscale.

În acest context, auditul a evidențiat că documentele primare aferente distribuirii dozelor către instituțiile medicale nu conțin informații complete despre lotul, seria vaccinurilor și data expirării. Astfel, aceste circumstanțe nu oferă o asigurare pentru monitorizarea termenului de valabilitate a vaccinurilor.

La fel, auditul a constatat că evidența stocurilor de vaccinuri la 50% din entitățile auditate se deține doar valoric, iar decontarea lor se efectuează la finele lunii în baza facturilor pentru cantitatea primită pe parcursul lunii și nu pe măsura utilizării acestora. 

Astfel se constată o neconcordanță dintre stocurile real existente și datele de evidență a vaccinurilor”, a spus Irina Rogaciov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării