main logo
907

Raport: Câți locuitori are Transnistria. Femeile, mai multe decât bărbații

Situaţia demografică din Transnistria „rămâne a fi destul de dificilă, căci numai în ultimii 10 ani numărul locuitorilor s-a redus cu 58,5 mii de persoane (11,1%), ajungând la sfârşitul anului 2017 până la 469 mii de persoane".

Raport: Câți locuitori are Transnistria. Bărbații mor mai repede

Potrivit agenţiei Infotag, aceste date sunt prezentate în „Concepţia politicii bugetare şi fiscale a RMN pentru anul 2018 şi în perspectivă pe termen mediu", pregătită de Guvern pentru aprobarea de către Sovietul Suprem.

Conform documentului, componenţa pe vârstă şi sex a populaţiei se caracterizează printr-o disproporţie de gender semnificativă: ponderea bărbaţilor constituie 45,4%, iar cea a femeilor este de 54,6%, iar în ultimii cinci ani acest raport nu s-a schimbat. 

Unul dintre principalele motive pentru surplusul numeric al femeilor faţă de bărbaţi este rata ridicată a decesului prematur al bărbaţilor, inclusiv al celor în vârstă aptă de muncă.

Conform criteriilor internaţionale, populaţia este considerată bătrână dacă proporţia persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi mai mult depăşeşte 7%. Potrivit statisticilor locale, în anul 2017, în Transnistria, numărul populaţiei cu vârsta de peste 65 de ani era de 75,7 de mii persoane sau 16,1% din totalul populaţiei.

În contextul natalităţii scăzute, numărul copiilor (între 0 şi 17 ani) scade constant. Comparativ cu începutul anului 2007, numărul copiilor a scăzut cu 21%, reprezentând în prezent 16,8% din populaţia totală.

Potrivit prognozelor Guvernului, schimbările în componenţa de vârstă a populaţiei vor fi nefavorabile şi în scurt timp va creşte ritmul de scădere a numărului de copii, a populaţiei în vârstă aptă de muncă, iar îmbătrânirea demografică a populaţiei va continua.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării