main logo
1696

Rămâne sau nu purtarea măștii de protecție obligatorie în spațiile închise?

Pe fundalul descreșterii numărului de infectări cu COVID-19, Republica Moldova se numără printre statele în care s-a renunțat la o parte din restricții.

Rămâne sau nu purtarea măștii obligatorie în spații închise?

Astfel, purtarea măștilor de protecție este obligatorie doar în  transportul public, instituțiile medico-sanitare, centre comerciale și farmacii. În celelalte spații închise, purtarea măștilor rămâne doar o recomandare.

Totodată, decizia Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) a anunțat că prezența certificatului COVID-19 în spațiile publice închise nu mai este obligatorie, iar  în cazul numărului persoanelor care se află în restaurante, teatre, săli de spectacole, petreceri, nu mai există limitări. 

Cum se explică descreșterea numărului de infectări cu COVID-19 din țară, cum reacționează cetățenii la decizia de a relaxa restricțiile, ne așteaptă sau nu un nou val odată cu Sărbătorile Pascale și cât la sută din populația Moldovei deține certificate de vaccinare complete, am aflat astăzi în cadrul emisiunii aLIVE,  al cărei invitat a fost Nicolae Jelamschi - director ANSP. 

Cum se explică descreșterea numărului de infectări cu COVID-19 din țară? 

În mare parte, acest fenomen se datorează măsurilor de protecție care au fost impuse și care au fost respectate de cetățeni: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și suprafețelor, aerisirea corespunzătoare, păstrarea distanței etc. Vaccinarea este, de asemenea, un factor important precum și mutația virusului, care este una cu un grad de infectare mai înalt, dar cu un tablou clinic mai puțin grav. 

Se anticipează o creștere a numărului de cazuri COVID-19 în contextul Sărbătorilor Pascale? Se prevede impunerea unor noi restricții?

Se așteaptă ca numărul de cazuri să crească, dar nu semnificativ. Întrucât este sfârșit de an școlar, temperaturile sunt în creștere, iar oamenii nu mai petrec așa mult timp în încăperi, CNESP nu consideră sărbătorile care urmează un factor de risc îngrijorător. Dar, desigur, declară Nicolae Jelamschi,  urmează un nou set de recomandări suplimentare pentru cetățeni în ceea ce privește siguranța publică.

Rămâne sau nu purtarea măștii de protecție obligatorie în spațiile închise?

Dacă în multe țări purtarea măștii nu mai este obligatorie nici în spațiile închise, în Moldova, această restricție rămâne încă valabilă. Iar motivul este, spune Nicolae Jelamschi - director ANSP,  acoperirea vaccinală din țară care nu a depășit 30%. 

Mai multe despre acest subiect aflați din aLIVE - emisiune online realizată de popularul forum pentru femei Mama.md și organizația obștească Forum.md. Proiectul a fost implementat cu sprijinul UNICEF Moldova, cu suportul financiar USAID și UKAid.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării