main logo
396

Răceala şi virozele afectează și câinii. Recomandările specialiștilor

Răceala şi virozele afectează nu doar oamenii, dar şi câinii. În ultima perioadă, tot mai mulţi patrupezi ajung la veterinar cu febră şi tuse. Medicii spun că animalele se îmbolnăvesc din cauza vremii instabile, dar şi pentru că nu sunt îngrijiţi şi hrăniţi corect.

Răceala şi virozele afectează și câinii. Recomandările specialiștilorRăceala şi virozele afectează și câinii. Recomandările specialiștilor

Gripa canină nu se transmite la om, iar tratamentul durează până la câteva săptămâni, scrie prime.md.

Căţeluşa Taşa a ajuns la o clinică veterinară din Chişinău, după ce stăpâna sa a observat că patrupedul are un comportament ciudat.

"Nu avea chef de joacă, nu mânca, nu vroia să bea apă şi ea de felul ei este foarte energică. M-am speriat foarte tare căci nu avea chef de nimic şi m-am dus imediat la medic. În jur de 500 de lei m-a costat, e la fel ca şi la oameni, cum luăm pentru noi tratament, aşa luăm şi pentru ei", a spus locuitoarea Capitalei, Natalia Isai.

Taşa a fost tratată cu antibiotice, iar acum consumă hrană pe bază de vitamine. Medicii veterinari spun că, pentru a proteja câinii de gripă, stăpânii trebuie să respecte câteva reguli. 

"Oamenii îşi spală animalele foarte des şi eu le spun, nu spălaţi animalele pentru că ele au un înveliş protector şi când se spală, se dereglează învelişul şi animalele devin mai receptive. Al doilea factor poate să fie curenţii, al treilea factor poate să fie că animalul e slăbit din cauza alimentaţiei, de exemplu imunitatea e slăbită", a precizat medicul veterinar, Iurii Andrieș.

Pentru a proteja de frig animalele de companie, unii moldoveni le îmbracă în haine speciale.

Veterinarii din Capitală spun că, iarna trecută, au tratat de răceli şi viroze aproape 10 patrupezi, iar, de la începutul acestei ierni, numărul câinilor bolnavi s-a dublat. Medicii explică acest lucru prin faptul că moldovenii au început să-şi aducă mai des animalele la control.

În această perioadă răcesc, însă, nu doar câinii, dar şi unele animale exotice de la Grădina Zoologică din Capitală. Angajaţii menajeriei spun că cei mai vulnerabili la frig sunt leoparzii, leii şi maimuțele.

Pentru a preveni îmbolnăvirea acestor necuvântătoare, îngrijitorii le încălzesc adăposturile şi le dau hrană bogată în vitamine.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării