main logo
790

R. Moldova, reprezentată la un festival din Irlanda: Promovăm țara

Reprezentanții diasporei moldovenești din Irlanda au participat ieri la „Flavours of South Dublin Festival”, un eveniment organizat în fiecare an în capitala Irlandei de către Primăria orașului.

Moldova, reprezentată la un festival din Irlanda: Promovăm țaraFoto: tv8.md

Festivalul are drept scop consolidarea comunității prin diversificare și oferă șansa cetățenilor străini să-și prezinte cultura și tradițiile țării de origine, transmite Știri.md cu referie la tv8.md

La festivalul din Dublin, R. Moldova a avut amenajat un cort, unde au fost expuse mai multe lucruri ce țin de cultura și tradițiile moldovenești. Olesea Stamati, fondatoarea grupului „Moldovan Community in Ireland” a venit cu inițiativa de a prezenta portul popular, oalele din lut, simbolurile de stat ale R. Moldova la acest eveniment.

„Mi-am propus nu doar să promovez țara, dar să promovez oamenii noștri. Am identificat patru fete care au mâini de aur și care fac lucrări handmade minunate și am decis să le ofer această oportunitate de a a-și expune lucrările la acest festival și de a le vinde, de ce nu? Am dat startul promovării talentelor diaporei noastre din Irlanda și le-am promis fetelor că vom participa și la alte evenimente”, a spus Olesea Stamati pentru TV8.

La festivalul din Dublin, o tânără pictoriță originară din R. Moldova și-a expus pentru prima dată lucrările și chiar a reușit să vândă trei tablouri.

„Aurelia Daraban are doar 15 ani, dar are un talent de a picta care îi depășește cu mult vârsta fragedă pe care o are. Pasiunea pentru pictură vine din suflet și este un mod de a-și exprima emoțiile și trăirile. Pentru Aurelia a fost primul eveniment la care și-a expus picturile și faptul că a vândut 3 lucrări o va încuraja să picteze în contiluare, deoarece a înțeles că publicului i-au plăcut”, afirmă Olesea Stamati.

La același festival, Svetlava Spânu, originară din Cahul și-a expus felicitările handmade pe care le confecționează pentru diverse evenimente organizate de moldoveni în Irlanda și care  „surprind prin originalitate și frumusețe”.

Marina Brânză, originară din Anenii Noi, a adus la festival  căni înfrumusețate cu ornamente confecționate din lut polymeric. „Sunt adevărate minuni  și au fost înalt apreciate de vizitatorii festivalului. O cană personalizată este cadoul perfect pentru orice ocazie”, precizează Olesea Stamati.

O altă moldoveancă, Tatiana Nestor din Orhei și-a expus bijuteriile pe care le confecționează: cercei, coliere, broșe, coronițe și brățare, care la fel au atras atenția vizitatorilor.

Iar moldoveanca Olga Căpățână a urcat pe scena festivalului din Dublin și a cântat o piesă din repertoriul Zinaidei Julea, pentru ca oaspeții evenimentului să cunoască muzica populară moldovenească.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării