main logo
53957

R. Moldova a rămas fără energie electrică din cauza bombardărilor din Ucraina

O nouă pană de curent a lovit astăzi, 23 noiembrie, R. Moldova.

R. Moldova, fără energie electrică din cauza bombardărilor din Ucraina

(19:57)  ÎCS Premier Energy Distribution SA informează că începând cu ora 18:32, IS Moldelectrica a permis reconectarea firelor de plecare, astfel că dispeceratul şi echipele operatorului de distribuție împreună cu cel al IS Modlelectrica continuă reconectarea la reţeaua de medie tensiune a consumatorilor finali.

Mulțumim consumatorilor pentru înțelegere şi răbdare şi îi asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru restabilirea furnizării energiei electrice în cel mai scurt timp posibil.

(19:23)  5 Puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea, motivul fiind lipsa energiei electrice pe teritoriul Ucrainei. 

Serviciile 112 sunt asigurate integral, la fel și în cazul intervențiilor la situații excepționale.

Aeroportul Internațional Chișinău funcționează în regim normal. 

Biroul Migrație și Azil funcționează în regim normal, la fel și centrele de cazare.

31 de raioane din țară au fost deja conectate la energie electrică, din acestea 13 sunt conectate parțial. În doar 4 inspectorate de poliție din țară nu este încă energie electrică, autoritățile lucrează la soluționarea problemei.  Dispeceratele de poliție funcționează în regim normal. 

La moment, municipiile Chișinău și Bălți sunt conectate parțial.  

(16:48)  După ce timp de aproximativ o oră Republica Moldova a fost în beznă, Moldelectrica anunță că, în prezent, avem tensiune pe rețelele de transport de înaltă tensiune.

Astfel, CET-Nord s-a sincronizat deja cu rețeaua de tensiune înaltă și se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chișinău, pentru ca apoi să fie conectați consumatorii locali.

(14:51) Potrivit Telegramului moldovenesc, curentul a dispărut în mai multe raioane ale țării, transmite Știri.md.

De menționat că și în Capitală a dispărut lumina către ora 14:30. Din această cauză toate troleibuzele din municipiu la moment staționează, anunță Regia Transport Electric.

De asemenea, din cauza penei de curent rețelele de telefonie mobilă din țară au picat.

”Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat Andrei Spînu.

De menționat că și canalele de Telegram din Ucraina au anunțat că în mai multe localități a fost deconectat curentul electric.

Și la frontiera de stat sunt dificultăți, anunță Poliția de Frontieră. ”În mai multe subdiviziuni de frontieră a fost deconectată energia electrică. În fapt, au fost puse în funcțiune generatoarele de energie electrică pentru buna organizare a activității”.

Cu o reacție a venit și compania Premier Energy: ”Informăm că astăzi, 23 noiembrie, la ora 14:23 s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc.

Operatorul de transport și operatorii de distribuție lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, și îi asigurăm totodată că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”.

Ulterior s-a constatat că la Centrala termoelectrică sud-ucraineană, din cauza atacului cu rachete, au ieșit din funcțiune toate blocurile de producere, iar regiunea Odesa este fără energie electrică.

Reamintim că o asemenea deconectare în masă a avut loc pe data de 15 noiembrie.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării